Zaduživanje u euru postaje hit u 2015.

Autor: Poslovni dnevnik , 04. ožujak 2015. u 22:00
Šef ECB-a Mario Draghi/REUTERS

Izdavatelji izvan eurozone žele iskoristiti prednosti snažnog pada prinosa.

Izdanja euroobveznica država u razvoju ove bi godine mogla dosegnuti najvišu razinu u posljednjih 10 godina zahvaljujući programu kvantitativnog monetarnog popuštanja Europske središnje banke (ECB) jer izdavatelji izvan eurozone žele iskoristiti prednosti pada prinosa u toj monetarnoj uniji, kažu analitičari.

Očekuje se da će iznos obveznica u izdanju država u razvoju ove godine porasti na 35 milijardi eura, zbog ECB-ova najavljena programa kupnji obveznica vrijednog 1,1 bilijuna eura, uslijed čega su prinosi u zoni primjene jedinstvene europske valute već pali, i to i prije nego je ECB otkupio ijednu obveznicu. Vrijednost izdanja obveznica država u razvoju lani su dosegnula oko 21 milijardu eura, što je približno 27 posto tržišta državnih dugova, čija je ukupna vrijednost lani dosegnula oko 100 milijardi američkih dolara, pokazuju procjene analitičara u banci Société Générale.

"Očekujem da će vrijednost toga tržišta ostati više-manje na razini prošlogodišnjih izdanja državnih obveznica u iznosu oko 100 milijardi dolara. No, udio izdanja državnih obveznica iskazanih u eurima trebao bi porasti na 40 posto, što znači da će udio onih iskazanih u dolarima biti manji", kazao je Regis Chatellier iz Société Généralea. Ako iznos obveznica iskazanih u eurima, u izdanju država u razvoju, dosegne 35 milijardi eura bio bi to najveći iznos prikupljen u jedinstvenoj europskoj valuti u proteklom desetljeću, sudeći prema podacima Thomson Reutersa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close