Za preostali udio u Slavonskom fondu 48 mil. kuna

Autor: Antonela Zečević , 28. veljača 2011. u 22:00

Prešli zakonsku granicu Auctor je najavio da će zajednički s Lagunom Novigrad objaviti ponudu za preuzimanje Slavonskog ZIF-a u kojem, prema objavljenim podacima, drži oko 48,3 posto vlasničkog udjela

Investicijska kuća Auctor je u ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi objavila namjeru preuzimanja Slavonskog investicijskog fonda (ZIF). Namjeru objavljuje zajednički s tvrtkom Laguna Novigrad s kojom kontrolira 48,3 posto dionica tog fonda i to jer je zbog prelaska udjela od 30 posto nastala zakonska obaveza za preuzimanje.

Auctor je posljednjom transakcijom 24. veljače stekao gotovo 830 tisuća dionica Slavonskog ZIF-a, a zajedno s prethodno stečenim udjelima ukupno sada drži nešto manje od 1,6 milijuna dionica što predstavlja 47,33 posto udjela. Laguna Novigrad vlasnica je 32.500 dionica ili 0,97 posto Slavonskog ZIF-a. Podaci Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) pokazuju da udio s istovjetnim brojem dionica koji je kupio Auctor drži slovenski NFD holding. U tom holdingu nisu htjeli komentirati transakciju, no brojke ukazuju na to da je Auctor udio kupio od slovenske kompanije. Komentar transakcije nismo uspjeli dobiti niti u Auctoru kao ni u Slavonskom ZIF-u. Nakon NFD Holdinga kao najveći dioničar SlavonskogZIF-a sa 20,5 posto udjela navodi se slovenska Abanka. Među vlasnicima iz Slovenije našla se i Sava iz Kranja sa 4,3 posto udjela. Među deset najvećih dioničara se osim Auctora i Lagune, prema podacima SKDD-a nalaze i HPB, Nexe Grupa, Štedbanka, Teb-inženjering i Carsi. Kako se u vlasništvu Auctora i Lagune ne nalazi još 1,73 milijuna dionica, a uz prosječnu cijenu dionice Slavonskoga ZIF-a na Zagrebačkoj burzi od oko 28 kuna, za preuzimanje cjelokupnog vlasništva partneri bi trebali izdvojiti još oko 48,4 milijuna kuna. Najviša cijena dionice Slavonskog ZIF-a u posljednjih pola godine zabilježena je sredinom rujna 2010. kada je iznosila 33 kune. Prije nekoliko dana, sredinom veljače, tom se dionicom trgovalo i po 26 kuna. Nerevidirano i nekonsolidirano godišnje izvješće Slavonskog ZIF-a, objavljeno krajem siječnja na Zagrebačkoj Burzi, pokazuje da je taj fond u prošloj godini zabilježio gubitak od oko 33,5 milijuna kuna.

Portfelj

Najviše u vrijednosnicama
Financijsko izvješće Slavonskog zatvorenog investicijskog fonda pokazuje da se krajem prošle godine najveći dio portfelja tog društva, očekivano, nalazio u vrijednosnim papirima koji su, prema tim podacima, vrijedili gotovo 150 milijuna kuna. Novčana sredstva i novčani ekvivalenti činili su 4,2 posto strukture ulaganja te su iznosila 6,6 milijuna kuna. Neto vrijednost imovine bila je 156,5 milijuna kuna, sukladno čemu je neto vrijednost dionice Slavonskog zatvorenog investicijskog fonda zadnjeg dana 2010. godine iznosila oko 46,8 kuna. Istovremeno, tržišna joj je cijena na Zagrebačkoj burzi bila nešto ispod 28 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close