Evo koliko vrijedi zlatna olimpijska medalja

Autor: Poslovni dnevnik , 03. kolovoz 2016. u 09:01
Zlatna medalja iz Rija od 500 grama najteža je u povijesti/REUTERS

U Auro Domusu izračunali koliko najcjenjenija sportska odličja vrijede u otkupu.

Kada bi osvajač zlatne olimpijske medalje na predstojećoj Olimpijadi u Rio de Janeiru svoje odličje odlučio prodati kod otkupljivača zlata, mogao bi dobiti 3750 kuna, odnosno oko 500 eura. Srebrna medalja vrijedi 2000 kuna, izračunali su u domaćem lancu poslovnica za otkup zlata Auro Domus.

Medalje za olimpijske pobjednike u Riju bit će najteže u povijesti, jer njihova će masa biti čak 500 grama, odnosno pola kilograma. To je čak stotinjak grama više od onih koje su oko vrata nosili sportaši na pobjedničkom postolju u Londonu prije četiri godine. Suprotno uvriježenom mišljenju, zlatne medalje proizvedene su uglavnom od srebra, koje čini gotovo 99 posto udjela, i to čistoće 0,925, odnosno na razini većine srebrnjaka. To je 494 grama srebra na koje se dodaje još šest grama zlata, ali tim je zlatom srebro u potpunosti prekriveno, pa medalja izgleda iznimno skupocjeno.

Kada bi bile od čistog zlata, vrijedile bi 150.000 kuna. "Srebrne medalje kovane su isključivo od srebra s udjelom čistoće od 92,5 posto. Naravno, srebro je daleko jeftinije od zlata, i na svjetskim burzama cijena za gram kreće se oko 0,6 eura. Tako bi drugoplasiranim natjecateljima na OI u Riju za njihove medalje mogli isplatiti nešto više od 2000 kuna", objasnio je Želimir Bagić, voditelj sektora otkupa zlata i direktor Jadranske regije u Auro Domusu. Vrijednost medalje za treće mjesto, koja sadrži 475 grama bakra i 25 grama cinka, manja je od stotinu kuna. Za izradu svih medalja utrošeno je pet kilograma zlata te 1,6 tona srebra. 

Komentirajte prvi

New Report

Close