Za istekle police isplaćena milijarda kuna

Autor: Božica Babić , 10. ožujak 2011. u 22:00

Isteklim policama osiguranja života u posljednjih pet godina četiri osiguravatelja isplatila su 908 milijuna kuna

Gotovo milijardu kuna, odnosno 908 milijuna isplatila su svojim klijentima samo četiri od 16 društava koja se unutar industrije osiguranja bave ugovaranjem životnih osiguranja. Spomenuti iznos isplaćen je u razdoblju 2006-2010. na adrese 27.340 Hrvata, a pravo na isplatu dobili su po osnovu isteklih polica, mahom ugovorenih na rok od 15 ili više godina.

Liderstvo Croatije
Premda je upit o isplatama po isteklim policama u životnim osiguranjima te visini eventualno pripisane dobiti poslan u desetak većih društava odgovor je stigao iz samo četiri. Croatia osiguranje u ovom segmentu prisvaja lidersku poziciju među konkurencijom. U pet godina istekle su 19.533 police kroz koje je CO klijentima isplatilo 531 milijun kuna. Isplaćene police rezultat su dugogodišnje uspješne suradnje s osiguranicima, kažu u Croatia osiguranju. Ističu da više od 30% osiguranika nakon što im polica istekne odmah ugovori novu policu. Podsjećaju da su prvi na tržištu uveli nagradu za vjernost, pripisanu dobit i time potvrdili status vodećeg osiguravatelja. Tu konstataciju u CO argumentiraju podatkom da su prosječno godišnje svojim osiguranicima na ugovoreni iznos isplaćivali još 15-22 milijuna kuna pripisane dobiti. Dobar poslovni rezultat, kratko kažu, redovito su podijelili sa svojim klijentima.

Ispod prosjeka EU
Iz Grawe Hrvatska pak podsjećaju da su još ratne 1993. imajući povjerenja u razvoj tržišta bili među prvim društvima koja su ponudila životna osiguranja. Zbog toga i oni imaju velik broj isteklih polica. Taj se trend, ističu, od 2003. iz godine u godinu povećava. U posljednjih pet godina ukupno su isplaćene 4194 police, najviše u 2010., čak 1.221 polica. Isplata po svim policama iznosila je više od 198 milijuna kuna. Sljedećih godina očekuju još više isplata iz razloga što je, podsjećaju, Grawe do 2003. bio tržišni lider u životnim osiguranjima. Prosječna isplata za doživljenje u 2010. iznosila je 7.594 € po polici, a prosječna dobit (prinos od ulaganja matematičkih pričuva) po isplaćenoj polici te godine iznosila je 1.428 €. Kod “doživljenja” prosječna isplata u velikoj je mjeri ovisna o uplaćenoj premiji. Isplate u Hrvatskoj, neovisno o osiguravatelju, još uvijek su radi manjih premija znatno ispod prosjeka europskih zemalja, kažu u Grawe Hrvatska. U Basler osiguranju Zagreb kažu da udjel životnih osiguranja u ukupnom portfelju iznosi 48 %.

Od 2006. do 2010. isteklo je 3.013 polica životnih osiguranja. BOZ je svojim klijentima u spomenutom razdoblju ukupno isplatio više od 149 milijuna kuna, što uključuje osigurani iznos i pripisanu dobit. Mnogi osiguranici su nakon isteka prvog ugovora, iznose u Basleru, odlučili nastaviti osiguranje sklapanjem novih polica. Kvarner VIG je tijekom posljednjih pet godina po osnovu obveze isteka polica životnog osiguranja isplatio više od 30 milijuna kuna, a u tom je razdoblju za isplatu dospjelo više od 600 polica. Samo tijekom 2010., iznose u Kvarner VIG-u, za 340 polica isplaćeno je više od 17 milijuna kuna. Ukupan iznos dobiti, ne otkrivaju, tek kažu da je zabilježen po svakom ugovoru i isplaćen klijentu uz ugovorenu osiguranu svotu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Jednostavno…nema dobiti .

Skoro da treba imati sreće u svemu tome, jer oni kojima je isplata išla 2008 i 2009-e, ti su imali i manjak . Vrijednost obračunske jedinice bila je znatno manja od uloga .

Kako se tek oni osjećaju ?

priključujem se gore navedenom komentaru. Meni polica nije istekla u Kvarner VIG, ali zadnje dvije godine imam 0 €
pripisa dobiti dok u Allianz osig. imam pripis dobiti s toga ne razumijem kako negdje ima a negdje ne.

I meni je UNIQA prije mjesec dana isplatila osiguranje po doživljenju nakon 10 godina. Konkretno to izgleda ovako: Ukupno uplaćeno 8.173 €. U prijedlogu za osiguranje koji su mi dali predviđena je dobit od 32,57% što bi na ovaj uplaćeni iznos trebalo iznositi 2.662 € pripisane dobiti, a u stvarnosti je pripisana dobit ispala cijelih 490 €. Ili UNIQA ne zna svoj posao ili me je „obmanula“ jer nije lako promašiti u dobiti za ca. 80%. Uz to su neljubazni i nisu u stanju izdati obračun kako je došlo do isplate iznosa koji je isplaćen. Za druge osiguravatelje ne znam, ali UNIQU ću ubuduće zaobilaziti u velikom luku, a i drugima savjetujem da obećanje o dobiti kod UNIQE uzmu s velikom rezervom kako se ne bi osjećali „obmanuti“ kao ja. A kažu da su vodeće osiguranje u Austriji. Kako li je tek s onima koji nisu renomirana osiguranja.

New Report

Close