Za ‘gotovince’ preko 5 godina procjene kao za stambene

Autor: Jadranka Dozan , 28. veljača 2019. u 22:00
Za čak 2/3 rasta zaduženosti građana unazad dvije godine zaslužni upravo 'keš' krediti/Dubravka Petrić/PIXSELL

Izjednačavanje kriterija utvrđivanja kreditne sposobnosti sa stambenim kreditima znači i uzimanje u obzir odredbi Ovršnog zakona o dijelu plaće zaštićenom od ovrhe.

Najavljeno, učinjeno: Hrvatska narodna banka kreće s mjerama za ublažavanje rizika pri odobravanju gotovinskih nenamjenskih kredita koji bi mogli doći do izražaja u silaznoj fazi ciklusa.

Time se pridružila zemljama koje su zbog ekspanzije i potencijalnih rizika "brzih" kredita – naročito s obzirom na tanke instrumente osiguranja te povećane rokove i iznose na koje se odobravaju – već posegnule za mjerama za izbjegavanje pregrijavanja tržišta gotovinskih kredita.

Bankama je HNB izdao Preporuku o postupanju pri odobravanju nestambenih kredita, a osim postroženja procedura odobravanja kredita kao potrošačima "opipljivije" mjere, naložio je bankama i da u interne procjene adekvatnosti kapitala uključe i sve rizike koji proizlaze ili mogu proizaći iz "gotovinaca". Za sve nestambene kredite potrošačima na rok od 60 mjeseci ili više ubuduće bi se trebali primjenjivati jednaki kriteriji utvrđivanja kreditne sposobnosti kao i kod stambenih.

A to znači i uzimanje u obzir minimalnih troškova života koji ne mogu biti manji od iznosa propisanog Ovršnim zakonom koji regulira iznos dijela plaće zaštićenog od ovrhe. Bankama sve to zapravo nije iznenađenje jer su mjerama prethodili razgovori sa središnjom bankom.

Osim toga, (inozemni ) vlasnici najvećih banka već su se suočili sa sličnim potezima regulatora. Willibald Cernko, glavni direktor za rizike austrijske Erste grupe i predsjednik NO-a njezine ovdašnje banke navodi kako su slične mjere poduzete i u Slovačkoj, ali i nekim drugim zemljama.

"U Ersteu u Hrvatskoj ne očekujemo negativan utjecaj na naše poslovanje, jednostavno se radi o balansiranju tržišta", rekao je na predstavljanju rezultata grupacije u Beču. 

Komentirajte prvi

New Report

Close