Za dlaku izbjegnuta ciparska katastrofa, dobili 10 milijardi € i zaštitili male štediše

Autor: Tin Bašić , 25. ožujak 2013. u 22:01
8 puta je veći ciparski financijski sustav od bruto domaćeg proizvoda

Zatvara se druga po veličini ciparska banka Laiki, ulozi štediša prebacuju se u Bank of Cyprus. Zamrzavaju se ulozi iznad 100.000 eura.

Cipar se izvukao i kaos koji je prošloga tjedna prijetio Europi napokon je spriječen. U napetim pregovorima, koji su trajali više od 12 sati u noći s nedjelje na ponedjeljak, europski ministri financija, predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda, Europske središnje banke i Europske komisije s ciparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom postigli su dogovor o spašavanju te otočke države koja je sa svojim financijskim problemima uzdrmala cijelu Europu. Cipar je tako osigurao paket sanacijskih zajmova od 10 milijardi eura.

Temeljem tog dogovora, ECB će nastaviti s plasiranjem neophodnih kredita ciparskim bankama, čime se spašava tamošnji financijski sustav.

"Bio je to poprilično težak put. Zaustavili smo nesigurnost koje je posljednjih dana utjecala na Cipar i eurozonu", izjavio je nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem, ujedno i predsjedavajući skupine ministara financija eurozone. Plan ne treba odobrenje ciparskog parlamenta jer će gubici velikih štediša nastati restrukturiranjem dvije najveće banke, a ne zbog uvođenja poreza.

Najveća razlika između postignutog dogovora i prošlotjednih prijedloga je u tome što sporazum štiti sve štediše koji u bankama imaju deponirano do 100.000 eura.

Prihvatljivi gubici

U zamjenu za spašavanje, Cipar mora drastično smanjiti svoj pretjerano veliki bankarski sektor, smanjiti proračun, provesti strukturne reforme i privatizaciju državne imovine, kazao je Dijsselbloem.

Istaknuo je da će prema prihvaćenom planu, druga po veličini ciparska banka Laiki biti restrukturirana, a nositelji bankovnih depozita većih od 100.000 eura morat će prihvatiti gubitke, no još nije jasno koliko će veliki ti gubici biti.

Analitičari procjenjuju da bi ulagači mogli izgubiti i do 40 posto svoga novca.Zapravo, restrukturiranje te banke znači i njezino zatvaranje. Banka Laiki ima 4,2 milijarde eura depozita koji su viši od 100.000 eura i oni će se prebaciti u takozvanu lošu banku, što znači da će vrlo vjerojatno u potpunosti biti izbrisani.Preostale male štediše, čiji depoziti su zajamčeni, prebacit će se u najveći banku, Bank of Cyprus. Ta će se, pak banka, smanjiti i potpuno restrukturirati. Depoziti u toj banci, koji su viši od 100.000 eura bit će zamrznuti, a i oni bi mogli na kraju mogli biti izgubljeni zbog procesa restrukturiranja i dokapitalizacije banke.

Za razliku od prošlotjednog prijedloga, koji bi oporezivao svu štednju, samo najveći štediše u spomenutim dvijema bankama pretrpjet će gubitke. Ukupno govoreći, depoziti tih dviju banaka iznose polovicu svih depozita na Cipru.Bank of Cyprus naslijedit će devet milijardi eura od banke Laiki koja to duguje ECB-u za jeftine zajmove koji su ju u posljednjih nekoliko mjeseci držali na životu."Vjerujemo da će ovaj dogovor oblikovati trajno, održivo i potpuno financirano rješenje", izjavila je izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Temeljita promjena

Međunarodni kreditori, na čelu upravo s MMF-om, tražili su temeljito restrukturiranje pretjerano velikog financijskog sustava Cipra, koji je i do osam puta vrijedniji od bruto domaćeg proizvoda od oko 18 milijardi eura. Rekli su da se poslovni model zemlje za privlačenje stranih ulagača, među njima mnogih Rusa, s niskim porezima i labavom financijskom regulacijom osvetio i da mora temeljito biti promijenjen.

"Dubina financijske krize na Cipru znači da će bliska budućnost biti vrlo teška za zemlju i za narod. Ali mjere će biti nužne da Ciprani obnove svoje gospodarstvo na novim osnovama", rekao je povjerenik EU za gospodarske i monetarne poslove Olli Rehn.I ciparski političari zadovoljni su s dogovorom i planom spašavanja. Predsjednik Anastasiades poručio je da je sretan što je dogovoren plan koji je napravljen u najboljem interesu za Ciprane i Europsku uniju.Predsjednik tamošnjeg parlamenta i član oporbe Yiannakis Omirou također je izrazio svoje zadovoljstvo kazavši da je postignuti dogovor "pozitivan razvoj", što bi moglo značiti i širu političku podršku. Ministar financija Michalis Sarris ipak je blaži u izjavama i zadovoljstvu.

"Nije da smo dobili bitku, ali smo izbjegli katastrofalan izlazak iz eurozone", kazao je.Ipak, još uvijek nije sve gotovo. Nakon što su ministri financija eurozone odobrili sporazum s Ciprom, nekoliko nacionalnih parlamenata u zemljama eurozone poput Njemačke također mora odobriti dogovoreni plan.To bi moglo potrajati još nekoliko tjedana, upozoravaju svjetski mediji. Dužnosnici Europske unije su rekli kako očekuju da cijeli program bude odobren do sredine travnja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ako se do sada nije mogla raskriti struktura oligarha, na primjeru Cipra ona je više nego vidljiva. Tu strukturu činio je savez političara, bankara, regulatora, odvjetnika i računovođa te različitih konzultantskih društava.
Tko je raskrio tu strukturu i njihovo poslovanje? Sklon sam prihvatiti tvrdnju da je tu strukturu raskrilo američko investicijsko društvo PIMCO, a ne njemački obavještajci iz BND-a. Ove zadnje više su zanimali njihovi bivši kolege iz KGB-a koji su postali mafijaši, tajkuni i oligarsi te putovi njihovih depozita. Posebno zato što su za svoje depozite koje bi vezali na pet godina na Cipru dobivali 4,43% dok bi za iste depozite ako bi ih vezali na pet godina u Njemačkoj dobivali tek 2,47%.
Naravno da ne mislim da je Njemačka ta koja je diktirala tok i sadržaj pregovora i da je to radila iz niskih pobuda. Međutim, lavovski posao odradili su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda, Europske središnje banke i Europske komisije kao i njihovi sugovornici sa ciparske strane, sada već „otrežnjeni sugovornici“ upravo ciparski oligarsi koji su i zakuhali cijeli stvar na Cipru.
Zakuhali su cijelu stvar sa svojim poslovnim modelom, na kome su izgradili sustav i sirovošću i nespretnošću sa kojom su krenuli rješavati problem!

New Report

Close