Za bankarski sektor u regiji okruženje vrlo povoljno

Autor: Večernji list , 17. siječanj 2018. u 14:02
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Kreditiranje će prvi put od krize rasti u svim zemljama, pa i Hrvatska iz dosadašnjeg minusa prelazi u plus, istaknuto je u Beču na Euromoneyju.

UniCreditovi su makroekonomisti složni: uz očekivani rast BDP-a veći od tri posto, za bankarski je sektor u regiji okruženje u 2018. i 2019. izuzetno povoljno. Kreditiranje će prvi put od krize rasti u svim zemljama, pa i Hrvatska iz dosadašnjeg minusa prelazi u plus, no zadnji smo s rastom od 0,3 posto.

“Za većinu zemalja u srednjoj i istočnoj Europi 2017. je bila najbolja godina od 2010. u pogledu ekonomskog rasta. U budućnosti se očekuje nastavak solidnog rasta BDP-a u većini zemalja, oko tri posto ili više, no uz određeno umjereno usporavanje u 2018. i 2019.”, komentiraju analitičari koji za Hrvatsku također prognoziraju usporeniji rast 2,8 posto. Govoreći o smjeru razvoja bankarskog biznisa, analitičari UniCredita napomenuli su da zemlje srednje i istočne Europe predstavljaju idealno okruženje za promicanje digitalnog bankarstva zbog njihove relativno visoke stope sveukupne digitalizacije. Očekuju se da će im se broj digitalnih korisnika povećati s trenutačnih 44 na 51 posto svih klijenata u 2019., dok će se broj korisnika mobilnog bankarstva povećati s 28 na 47 posto tijekom iduće dvije godine. O usmjerenju cjelokupnog gospodarstva na digitalizaciju i FinTech govorio je Vilius Šapoka, ministar financija Litve, zemlje u kojoj se i poreznim tretmanom i kroz podršku centralne banke promiče FinTech.

Bankari su konzervativni financijeri per se. Ulažu s velikim oprezom. Ako ste brzorastuća tvrtka, nemate nikakve šanse dobiti kredit za svoj projekt, a trebate financijski „poguranac“ za rast produktivnosti. Ne govorim o velikim tvrtkama, nego o malim FinTechima u kojima je veliki potencijal”, rekao je Šapoka.

Komentirajte prvi

New Report

Close