Za 50 milijardi dolara zajma Argentina steže remen

Autor: Poslovni dnevnik , 10. lipanj 2018. u 22:01
Guverner središnje banke Federico Sturzenegger i ministar financija Nicolas Dujovne/REUTERS

U sklopu sporazuma vlada je obećala smanjiti proračunski manjak s 2,2 posto BDP-a na 1,3 posto u idućoj godini.

Argentina i Međunarodni monetarni fond (MMF) objavili su kako su postigli dogovor o trogodišnjem 50 milijarda dolara teškom standby aranžmanu, koji bi kako kaže vlada trebao pružiti sigurnost i omogućiti da se izbjegnu česte krize iz prošlosti ove zemlje. Argentina je zatražila pomoć MMF-a 8. svibnja nakon što je njezina valuta peso naglo oslabila čak više od 25 posto prema dolaru ove godine u bijegu investitora s brzorastućih tržišta.

Ubrzanje planova 
Kao dio sporazuma, koji još treba potvrditi MMF-ov odbor, argentinska vlada je obećala ubrzati planove za smanjivanje fiskalnog deficita jer vlada sada predviđa niži rast i višu inflaciju narednih godina. Ovaj sporazum predstavlja prekretnicu za Argentinu koja je godinama izbjegavala MMF nakon razorne gospodarske krize 2001. i 2002. godine za koju su mnogi Argentinci krivili mjere štednje koje je nametnuo MMF.

 

4,96 posto

iznosi najviša moguća kamata koju je propisao MMF

Okretanje ovom zajmodavcu predsjednika Mauricija Macrija dovelo je do prosvjeda u zemlji. "Nema čarolije, MMF može pomoći, ali Argentinci moraju riješiti svoje vlastite probleme", rekao je na konferenciji za novinare ministar financija Nicolas Dujovne. Rekao je kako očekuje da MMF-ov odbor odobri sporazum tijekom sastanka 20. lipnja. Nakon toga, kako je rekao očekuje žurnu isplatu 30 posto sredstava ili oko 15 milijarda dolara.

Olakšan teret na leđima
Argentina će nastojati smanjiti fiskalni deficit na 1,3 posto bruto domaćeg proizvoda u 2019., s prethodnih 2,2 posto, rekao je Dujovne.

Dogovor traži fiskalnu ravnotežu 2020. i fiskalni višak od 0,5 posto BDP-a u 2021. "Ova će mjera na kraju smanjiti vladine potrebe za financiranjem, dovesti javni dug u silaznu putanju, i kao što je rekao predsjednik Macri, olakšati teret na leđima Argentine", rekla je u priopćenju glavna ravnateljica MMF-a Christine Lagarde. Kamatna stopa kretat će se između 1,96 posto i 4,96 posto, ovisno o iznosu koji će vlada u Buenos Airesu povući.  

Komentirajte prvi

New Report

Close