Washington i Wall Street bijesni zbog EU poreza na financijske transakcije

Autor: Marina Biluš , 15. veljača 2013. u 20:15
0,1 posto planirana je porezna stopa za trgovanje dionicama

Financijske grupacije SAD-a, ali i ministarstvo financija od EK traže da se okani samovolje koja bi mogla naštetiti međunarodnim odnosima.

Financijske grupacije mogle bi isprovocirati novi politički "rat" na relaciji Europa – Amerika. Ujedinjen u svoje udruženje i uz pomoć trgovinske komore SAD-a, dio moćne američke branše u Bruxelles je uputio pismo u kojem je žestoko "opalio" po namjerama Europske komisije da oporezuje financijske transakcije.

Pritisak kompanija s one strane oceana bio je toliko izražen da je reagirati moralo i američko ministarstvo financija koje je europskim čelnicima poručilo: "Ne podržavamo porez na financijske transakcije zato što bi on naštetio američkim investitorima koji su kupili one financijske proizvode na koje će se novi zakon odnositi O našem smo protivljenju jasno izvijestili kolege u Europi", prenosi The Wall Street Journal riječi glasnogovornika ministarstva financija SAD-a. Financijska industrija ovim pritužbama dodaje i one širih razmjera. Kroz svoja su udruženja Europskoj komisiji de facto poručili da se okani samovoljnog odlučivanja o nečemu što bi, kažu, moglo ugroziti međunarodne odnose. "Ovakav zakon velika je prijetnja američkom, ali i drugim gospodarstvima. Štetan je i za potrošače financijskih usluga. Njegova primjena  nagrizla bi spone koje povezuju naše ekonomije", poručili su američki financijaši u pismu poslanom europskom povjereniku zaduženom za provođenje plana o oporezivanju financijskih transakcija. No oštar američki ton njega, čini se, nije zaplašio. Samo nekoliko sati nakon što su se svjetski mediji raspisali o pobuni u Sjedinjenim Američkim Državama, Algirdas Semeta i formalno je iznio detalje prijedloga o novom "haraču".

No ipak nije izignorirao američke gotovo pa prijetnje, mada ih je u potpunosti odbacio: "Europska inicijativa je neupitno pravedna, tehnički sigurna i pravno robusna", prenosi Financial Times njegov odgovor na najnovije kritike. Ako je suditi prema riječima europskog povjerenika, Bruxelles je odlučio nastaviti po svome. Ruku na srce, pobuna protiv spomenutog poreza za EK nije nešto novo, s njom se suočila i u "vlastitom dvorištu" pa je na uvođenje nameta načelno pristalo samo 11 zemalja, dok su se ostale povele primjerom najglasnijeg protivnika unutar EU – Velike Britanije, čiji čelnici od prvog dana tvrde da porez neće imati efekta osim ako se primjeni globalno, te da će samo potjerati investitore iz Europe. No Komisija je jučer otkrila da misli zaobići granice, a tim bi planom mogla nasamariti sve one koji su se nadali da će umaknuti novom porezu. Naime, plan je da se porez primjenjuje tako da se odnosi na mjesto izdanja financijskih proizvoda bez obzira na to trguje li se njime u Europi, Aziji ili Americi. Dakle, ako je, primjerice, neka dionica izdana u jednoj od 11 zemalja koje će prihvatiti zakon, trgovac će porez platiti bez obzira na lokaciju na kojoj je zaradio na transakciji. A stope ostaju na razinama koje se od početka spominju. Trgovanje dionicama oporezivalo bi se s 0,1 posto, a derivatima 0,001 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close