Wall Street razočaran prvim poslovnim izvješćima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. listopad 2016. u 09:11
Foto: Thinkstock

U svih 11 glavnih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, što je posljedica razočaranja ulagača prvim kvartalnim poslovnim izvješćima američkih kompanija.

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali više od 1 posto jer je ulagače razočarao slabi početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones skliznuo je 1,09 posto, na 18.128 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,24 posto, na 2.136 bodova, a Nasdaq indeks 1,54 posto, na 5.246 bodova.

U svih 11 glavnih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, što je posljedica razočaranja ulagača prvim kvartalnim poslovnim izvješćima američkih kompanija.

Cijena dionice Alcoe potonula je više od 11 posto, nakon što je najveći američki proizvođač aluminija izvijestio o manjim nego što se očekivalo prihodima i zaradi.

Doduše, čista dobit Alcoe porasla je u trećem tromjesečju na 166 milijuna dolara, sa 44 milijuna u istom lanjskom kvartalu, no to je manje nego što su analitičari procjenjivali.

Pritom su podbacili i prihodi tvrtke, pa su iznosili 5,2 milijarde dolara, manje od lanjskih 5,6 milijardi.

Još je više, gotovo 25 posto, potonula cijena dionice Illumine jer su procjene rezultata te farmaceutske kompanije slabije od očekivanja analitičara.

Ulagači se nadaju da će predstojeća sezona poslovnih izvješća kompanija donijeti rast zarada, nakon četiri kvartala pada, što bi opravdalo visoke razine cijena dionica.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su u proteklom tromjesečju zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa pale za 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi značilo da se nastavlja recesija zarada, kako analitičari nazivaju pad dobiti kompanija najmanje dva kvartala zaredom na godišnjoj razini.

Međutim, kompanije obično prebace očekivanja analitičara za nekoliko postotaka, pa bi se na kraju sezone poslovnih izvješća moglo pokazati da su zarade konačno porasle, po prvi puta nakon godinu dana.

Prva razočaravajuća izvješća izazvala su "strahovanja kod nekih ulagača da rast zarada neće biti dovoljan u okolnostima kada je povećanje kamata gotovo neizbježno", kaže Rick Meckler, predsjednik tvrtke LibertyView Capital Management.

Rast američkog gospodarstva postupno se ubrzava, pa se procjenjuje da bi američka središnja banka do kraja godine mogla povećati ključne kamatne stope.

Stoga, pak, dolar jača, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jučer dosegnuo najvišu razinu u osam mjeseci.

A jačanje dolara predstavlja nepovoljan vjetar za američke multinacionalne kompanije jer se smanjuje cjenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inozemnim tržištima.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,38 posto, na 7.070 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,44 posto, na 10.577 bodova, a pariški CAC 0,57 posto, na 4.471 bod.

Komentirajte prvi

New Report

Close