Wall Street porastao, SAD i Kina postigli ‘parcijalni sporazum’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. listopad 2019. u 09:59
Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL

Na Wall Streetu su u petak najvažniji indeksi snažno porasli, nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio da su Kina i SAD ostvarili prvu fazu značajnog trgovinskog sporazuma zbog koje će biti odgođeno povećanje carina, planirano za idući tjedan.

Dow Jones indeks porastao je u petak 319 bodova ili 1,21 posto, na 26.816 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,09 posto, na 2.970 bodova, a Nasdaq za 1,34 posto, na 8.057 bodova.

Najviše su skočile cijene dionica sektora osjetljivih na promjene gospodarskih ciklusa, primjerice industrijskih, koje su porasle za više od dva posto.

Trgovanje na Wall Streetu odvijalo se veći dio dana u očekivanju drugog dana američko-kineskih trgovinskih pregovora u Washingtonu. 

Trump je poslijepodne objavio da je sa zamjenikom predsjednika kineske vlade Liu Heom dogovorio prvu fazu trgovinskog sporazuma koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva. 

Preliminarni djelomični sporazum velik je korak prema rješenju petnaestomjesečnog trgovinskog rata dvije najveće svjetske ekonomije koji je pogodio svjetska financijska tržišta, poremetio proizvodnju i usporio gospodarski rast.

Kina i SAD blizu su završetka trgovinskog rata, a trebat će do pet tjedana da se sporazum napiše, kazao je Trump novinarima nakon razgovora sa Heom.

Američki ministar financija Steven Mnuchin rekao je, pak kako Trump neće povećati carine na 30 posto, s prijašnjih 25 posto, na oko 250 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz, što je trebalo stupiti na snagu u utorak.

Američko-kineski trgovinski rast traje već nešto više od godine dana. U tom razdoblju SAD je nametnuo više carine na milijarde dolara vrijednu kinesku robu, a Kina je zauzvrat uvela carine na američku robu, što je izazvalo usporavanje globalnog gospodarskog rasta i slabljenje zarada kompanija.

Ulagači su danima nestrpljivo očekivali konstruktivne vijesti o trgovini s Kinom. Na Trumpovu objavu o postizanju djelomičnog sporazuma indeksi su snažno porasli, tako da je Dow Jones u jednom trenutku bio u plusu za 500-tinjak bodova, no kasnije su dobitci splasnuli, jer je prevladao oprez.

"Već smo bili u sličnim situacijama i ranije, s nekom vrstom trgovinskog sporazuma nadohvat ruke, no onda su pregovori doživjeli kolaps. To djelomično odražava merkurovsko ponašanje našeg predsjednika", ustvrdio je Michael Geraghty, strateg pri Cornerstone Capitalu.

Na europskim su burzama u petak indeksi također snažno porasli, pri čemu je na najvećem dobitku bio frankurtski DAX, za 2,86 posto, na 12.511 bodova. Londonski Ftse indeks porastao je 0,84 posto, na 7.247 bodova, a pariški CAC za 1,73 posto, na 5.665 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close