Wall Street oštro pao, jedna vijest najviše je uznemirila ulagače

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. lipanj 2018. u 08:11
Foto: Thinkstock

Trgovinske tenzije porasle su i u odnosima između SAD-a i Europske unije, koja od petka naplaćuje carine od 25 posto na uvoz niza američkih proizvoda, što je odgovor Unije na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks zabilježili najveći gubitak u više od dva mjeseca, što je posljedica jačanja trgovinskih tenzija između SAD-a i ostalih vodećih svjetskih gospodarstava.

Dow Jones skliznuo je 328 bodova ili 1,33 posto, na 24.252 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,37 posto, na 2.717 bodova, a Nasdaq indeks 2,09 posto, na 7.532 boda.

U jednom trenutku S&P 500 indeks bio je na gubitku i 2 posto, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena dionica u tehnološkom sektoru, za 2,3 posto.

Ulagače je uznemirila vijest da ministarstvo financija SAD-a priprema prijedlog zakona kojim bi se kompanijama u kojima Kina ima najmanje 25 posto vlasništva onemogućila kupnja američkih tehnoloških tvrtki.

Ministar financija Steven Mnuchin poručio je kasnije da bi se restrikcije odnosile ne samo na Kinu, nego i na „sve zemlje koje pokušavaju ukrasti našu tehnologiju”.

Premda je kasnije Peter Navarro, trgovinski savjetnik u Bijeloj kući, pokušao ublažiti stav Washingtona o investicijskim restrikcijama, to nije osobito umirilo ulagače.

„To je ponešto pomoglo tržištu, no to ukazuje i na različite signale iz vlasti, pa situacija ostaje nesigurna”, kaže Jim Awad, direktor u tvrtki Hartland & Co.

Ulagače je dodatno zabrinula poruka iz Harley-Davidsona da će premjestiti proizvodnju motocikala za Europsku uniju iz SAD-a jer procjenjuje da će EU carine koštati kompaniju između 90 i 100 milijuna dolara godišnje.

Cijena dionice tog proizvođača motocikala potonula je 6 posto.

„Vijest iz Harley-Davidsona izazvala je bojazan da oštra trgovinska retorika vodi prema stvarnim posljedicama”, kaže Brian Nick, strateg u tvrtki Nuveen.

Posljednjih tjedana tržište je pod pritiskom jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine, nakon što su obje zemlje najavile uvođenje novih carina.

Od početka svibnja te su dvije zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

Predsjednik SAD-a Donald Trump prijeti novim carinama ako Kina na ponudi veće ustupke, no Peking ne popušta i najavljuje protumjere istog intenziteta.

Trgovinske tenzije porasle su i u odnosima između SAD-a i Europske unije, koja od petka naplaćuje carine od 25 posto na uvoz niza američkih proizvoda, što je odgovor Unije na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija.

Trump je na to zaprijetio uvođenjem carine od 20 posto na uvoz automobila iz EU.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,24 posto, na 7.509 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,46 posto, na 12.270 bodova, a pariški CAC 1,92 posto, na 5.283 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close