Vlasnik Mavote Mate Perković pokrenuo sudski spor protiv Medike

Autor: Marija Crnjak , 28. rujan 2006. u 06:30

Razlog je odluka glavne skupštine koja članovima uprave omogućuje kupovanje dionica društva

Tvrtka za poslovno savjetovanje u vlasništvu bivšeg ravnatelja Porezne uprave Mate Perkovića, Mavota d.o.o. pokrenula je sudsku tužbu protiv veledrogerije Medika zbog navodnog kršenja Zakona o trgovačkim društvima, te traži pobijanje odluke Glavne skupštine Medike koja članovima uprave omogućuje kupovanje dionica Društva. Vijest koju je po obavijesti Medike jučer objavila Zagrebačka burza zanimljiva je stoga što se već duže vrijeme priča da je Mate Perković, inače član Nadzornog odbora Medike, zajedno sa svojim poslovnim partnerima zainteresiran ako ne baš za preuzimanje, onda bar za stjecanje što veće upravljačke moći nad Društvom, a protivljenje tome da menadžment najveće domaće veledrogerije može kupiti dionice u vrijednosti do deset posto temeljnog kapitala Društva tome idu u prilog. Naime, na sjednici Glavne skupštine dioničara Medike održanoj 13. srpnja odlučeno je da se upravi Medike d.d. daje opće i bezuvjetno ovlaštenje za jednu ili više kupovina redovnih dionica Medike na tržištu Zagrebačke burze, nominalne vrijednosti u iznosu od dvije tisuće kuna po dionici. Odluka također propisuje da za kupnju dionica Društvo može koristiti sredstva iz zadržane dobiti, s tim da kao najnižu cijenu za jednu dionicu može platiti devet, a najviše dvanaest tisuća kuna.
“Tužbu smo pokrenuli stoga što je odluka o kupovini dionica suprotna Zakonu o trgovačkim društvima, odnosno ona se ne temelji na razlozima koje propisuje Zakon, i tužba je motivirana jednostavno time da želimo zaštiti Društvo”, pojasnio je jučer za Poslovni dnevnik Mate Perković. Predsjednik uprave Medike Damir Kuštrak jučer nije želio komentirati pokretanje sudske tužbe, a za sad je samo izvjesno tek to da će je tuženi nastojati osporiti.

Deset posto dionica za obranu od neprijateljskog preuzimanja

Zakon propisuje da društvo može stjecati vlastite dionice u šest slučajeva – ako dionice treba ponuditi da ih steknu zaposleni u društvu ili u nekome od povezanih društava, ako se stječu zato da bi se dioničarima dala otpremnina, ako je stjecanje nenaplatno ili njime institucija kupuje dionice komisiono, na temelju univerzalnog pravnog sljedništva ili na temelju odluke o smanjenju temeljnoga kapitala. Na prvom mjestu Zakon navodi razlog iz kojeg je, neslužbeno doznajemo, Medika i donijela odluku o kupovini dionica – ona je opravdana ako je stjecanje dionica potrebno da bi se otklonila teška šteta koja predstoji. U slučaju Medike to je strah od neprijateljskog preuzimanja. Kad bi menadžment preuzeo deset posto udjela, osigurao bi se od neprijateljskog preuzimanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close