Vlasnici mariborske Probanke meta prijateljskih preuzimanja

Autor: Vladimir Zagorac , 28. ožujak 2008. u 06:30

Probanka je 2007. završila s bilancom malo većom od milijarde eura i s dobiti prije poreza od 11,2 mil. eura

Meta prijateljskih preuzimanja postali su vodeći vlasnici slovenske bankarske kuće Probanka sa sjedištem u Mariboru u čijim je rukama natpolovična udio te bankarske kuće koju će do isteka sadašnjeg mandata 2010. godine voditi Romana Pajenk. Prema najnovijim podacima Banke Slovenije Probanka iz Maribora se sa 2,47-postotnim udjelom slovenskog tržišta među 17 slovenskih banaka nalazi na devetome mjestu. Prošlu je godinu Probanka završila s bilancom jedne milijarde i 42 milijuna eura, ostvarena joj je dobit prije oporezivanja 11,2 milijuna eura, a bilanca joj je u odnosu na 2006. godinu lani povećana za 29 posto.

Početak s medaljonom
Otkrivajući slovenskoj javnosti namjere o prijateljskom preuzimanju vodećih vlasnika mariborske Probanke, ljubljanski list Dnevnik iznosi podatak da je sve započelo kupnjom tvrtke Medaljon u čijem je vlasništvu 19,99 posto upravljačkog kapitala Probanke. Naime, u preuzimanje Medaljona upustio se Profectus u kojem su okupljeni Probankini menadžeri, nakon toga uslijedilo je preuzimanje dioničkog društva Avtotehne koja drži 8,41 posto upravljačkog kapitala Probanke iz Maribora, zatim slijedi Zlate Monete II, sa 6,81 posto udjela u vlasništvu te Pivovarne Laško sa 8,41 posto, a sada je, tvrdi ljubljanski Dnevnik, na redu Perutnina Ptuj u čijim je rukama 13,53 posto vlasništva druge mariborske banke po veličini. Te aktivnosti o prijateljskom preuzimanju menadžerskog udjela vlasništva Probanke Dnevnik povezuje s najavljenim obračunom predsjednika slovenske vlade desnog centra Janeza Janše s menadžerskim preuzimanjima i tranzicijskim kapitalom pa društva bliska Probanci sada oko sebe ubrzano grade obrambene zidove. Tomu zasigurno pridonosi podatak prema kojem analitičari vrijednost tih društava oko Probanke procjenjuju na više od pola milijarde eura, a prema nekim procjenama čak i na jednu milijardu eura. S tim se povezuju članovi konzorcija koji preuzimaju Perutninu Ptuj, u kojem je osim Pertutninske zadruge Ptuj, Zlatne Monete II, Cometa te Merkura i društvo Holding PMP koji je u vlasništvu menadžera Perutnine Ptuj na čelu s Romanom Glaserom koji je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Probanke. Što se preuzimanja Perutnine Ptuj tiče, objašnjava se da je to uglavnom legalizacija vlasništva jer bi članovi konzorcija već trebali imati osiguranih više od 60 posto njezinih dionica, a službeno sada imaju “samo” 35,5 posto udjela svoje preuzimačke mete.

Jasna uloga PMP-a
Pritom nije posve jasna uloga Holdinga PMP-a u preuzimanju Perutnine Ptuj, a Glaser je za Dnevnik izjavio da je njegov Holding PMP samo jedan od članova konzorcija koji se aktivnije uključuje u vlasničku strukturu Perutnine Ptuj koja i na takav način postaje posve transparentna. “To što su se menadžeri Perutnine Ptuj povezali u jednu od članica konzorcija koji je najavio namjeru o preuzimanju društva nije isto što i menadžerski otkup, nego samo govori o tome da nam nije svejedno kakva će biti vlasnička strategija prema društvu koje vodimo”, objašnjava Glaser. Roman Glaser je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Probanke koji je pregledao prošlogodišnje poslovanje financijske skupine Probanke u kojoj su Probanka družba za upravljanje, Probanka Leasing, Probanka Leasing Rijeka i Probanka Nepremičnine.

Probanka lani premašila poslovni plan

Financijska je skupina Probanka lani premašila planirani rast poslovanja koje je u usporedbi s 2006. godinom poraslo za 467,9 milijuna eura ili 36 posto. Ostvareni je opseg poslovanja banke, ovisnih društava i fondova kojima upravlja lani iznosio milijardu i 782,8 milijuna eura što je 11 posto više od planiranog rasta.




Komentirajte prvi

New Report

Close