Vlasnici Bitcoina ponudit će virtualni novac na burzi

Autor: Marija Crnjak , 02. srpanj 2013. u 22:00
Cameron i Tyler Winklevoss

Vrijednost valute koja prometuje neovisno o monetarnim ili političkim vlastima kod svih trgovaca koji su ga prihvatili, skočila je početkom godine s 15 na 260 dolara.

Cameron i Tyler Winklevoss, blizanci koji su postali poznati po svojim tvrdnjama da im je Mark Zuckerberg ukrao ideju za Facebook, planiraju staviti Bitcoin na tržište.

Braća su najavila osnivanje Bitcoin Zaklade koju će ponuditi ulagačima po početnoj cijeni od 20 milijuna dolara, sukladno pravilima američkih regulatora. Blizanci trenutno sređuju papirologiju potrebnu za javnu ponudu dionica, a između ostaloga osnovali su servis koji će upravljati portfeljom i dati dioničarima uvid u nestabilnu vrijednost valute.Vrijednost Bitcoina, virtualne valute koja prometuje neovisno o svim monetarnim ili političkim vlastima kod svih trgovaca koji su ga prihvatili za sredstvo plaćanja putem interneta, skočila je naglo početkom godine s 15 na 260 dolara, prije jednako tako naglog pada, a ovih dana vrijednost se kreće oko 90 dolara za jedan Bitcoin.

Bitcion nije vezan ni uz jednu državu ili središnju banku, ali ipak na neki način ovisi o kretanjima na tržištu stvarnog novca, pa je primjerice kriza eura dovela do rasta vrijednosti Bitcoina. Inače, Bitcoin kao vrijednost nastaje u računalima, na internetu, a krajem protekle godine "u opticaju" je bilo više od 10 milijuna Bitcoina. Kako pišu strani mediji, osnivači Bitcoina žele privući rizični kapital, s obzirom da su poduzetnici nanjušili mogućnost razvijanja šireg biznisa na temeljima nevladine valute koja postoji izvan tradicionalnih bankarskih sustava, i ima šanse etablirati se kao novi sustav plaćanja. Bitcoin je u međuvremenu i dalje predmet spekulacija, a njegovi osnivači javno ističu uvjerenje da će tržište virtualnog novca u budućnosti rasti.

Braća Cameron i Tyler Winklevoss bili su glavni govornici na godišnjoj inauguracijskoj konferenciji Zaklade Bitcoin Foundation održane u svibnju u Kaliforniji, kad su predvidjeli da se razvoj Bitcoina podudara s legendarnom izjavom Mahatme Gandhija: "Prvo vas ignoriraju, onda vas ismijavaju, pa napadaju, i tad ćete pobijediti.

Komentirajte prvi

New Report

Close