Višak likvidnosti na rekordnih 34 mlrd. kn

Autor: Jadranka Dozan , 23. prosinac 2018. u 22:00
Bez zadnjih intervencija euro bi vjerojatno bio na 7,30 kn/Davor Puklavec/PIXSELL

HNB i treći put u prosincu intervenirao na deviznom tržištu, ovaj put otkupio 130 mil. eura.

Hrvatska narodna banka u petak je ponovno, već treći put u ovom mjesecu, intervenirala na deviznom tržištu. Ipak, intervencija je ovaj put obujmom bila znatno manja nego prethodne dvije.

Nakon što je u prethodne dvije ovomjesečne intervencije zajedno otkupio više od 953 milijuna eura, aukcija u petak zaključena je s otkupljenih 130 milijuna eura, i to uz prosječan tečaj od 7,4245 kuna za euro, dok je u intervenciji nekoliko dana prije (u ponedjeljak) on bio ispod 7,40.

Pojačana aktivnost HNB-a na tržištu općenito je posljedica velike ponude deviza i pritisaka na jačanje kune, a ovih dana bankari s tim u vezi posebno apostrofiraju dinamična kunska plaćanja Ministarstva financija (i prateće prodaje deviza). 

Kako bilo, tečaj ispod 7,40 trenutno većini tržišnih aktera ne odgovara, a dio razloga je (i) knjigovodstvene naravi, povezan sa zaključenjm godine.

Uz otkup 1,1 mlrd. eura u tri prosinačke aukcije mnogi financijaši reći će i kako bi tečaj, da nije bilo tih intervencija, danas zacijelo bio oko 7,30, tj. tipičniji za ljeto.

Istodobno, s posljednjom deviznom aukcijom ionako rekordan višak kunske likvidnosti podebljava se za dodatnin gotovo milijardu kuna, a više od 34 milijarde. 

Komentirajte prvi

New Report

Close