Veliki val zapošljavanja nije rezultirao rastom premija

Autor: Božica Babić , 20. lipanj 2014. u 16:08
Premija po zaposlenom u slobodnom padu od 2003.

S više zaposlenika ciljalo se nedvojbeno pospješiti i financijski učinak grupacije no on je izostajao.

U razdoblju između 2013. i 2003., otkrivaju podaci iz izvješća Hrvatskog ureda za osiguranje, industrija osiguranja je zaračunatu bruto premiju povećala za 50 posto, te gotovo u tom istom omjeru zaposlila i više djelatnika dok je istodobno premija ostvarena po svakom zaposleniku pala sa milijun i tisuću kuna na 787 tisuća kuna.

Premda je višegodišnja recesija snažno zapljuskivala i djelatnost osiguranja, pa je tako u prošloj godini naspram rezultata zabilježenog u 2008. premija smanjena za čak 610 milijuna kuna, paralelno je broj zaposlenika uvećan za 989 osoba. U ekspanziji zatvaranja radnih mjesta u lokalnim okvirima taj podatak svakako nosi crtu optimizma. S više zaposlenika ciljalo se nedvojbeno pospješiti i financijski učinak grupacije no, on je izostajao i premija je bila u silaznoj putanji četiri uzastopne godine tek je lani blago porasla, za 0,4 posto ili konkretno za 38 milijuna kuna u odnosu na zaključni rezultat iz 2012.

 

2,98mlrd.

kuna premija lani je ugovoreno na obveznim autoosiguranjima

Kroz promatrano razdoblje premija ugovorena na lepezi neživotnih osiguranja gledano per capita rasla je sa 1062 kune iz 2003. na 1532 kune ostvarene lani. Paralelno u spomenutom razdoblju premija ugovorena na policama životnih osiguranja uvećana je sa 304 na 595 kuna. I isplata odšteta kroz protekle godine otkriva zanimljive trendove. U neživotnim osiguranjima tijekom 2013. ukupno je kroz sve vrste odšteta isplaćena 3,1 milijarda kuna što je tek 324 milijuna više u odnosu na odštete koje su isplaćene za 2003.
 

S druge strane na kraju 2003. iznos isplaćen po isteklim policama životnih osiguranja bio je skroman, iznosio je samo 173 milijuna kuna dok je za istu namjenu prošle godine osiguranicima isplaćeno gotovo 1,6 milijardi kuna. Taj detalj svjedoči da Hrvati prepoznaju dobre strane police životnih osiguranja.I nadalje premija ugovorena na obveznim auto osiguranjima prisvaja najveći udjel u ukupnom godišnjem rezultatu, pa je tako lani iznosila 2,98 milijardi kuna dok je istodobno na osiguranju imovine ugovoreno tek 1,25 milijardi kuna, od kojih 583 milijuna otpada na osiguranje od požara.   

Komentirajte prvi

New Report

Close