Velike banke dobile još šest mjeseci za prilagodbu

Autor: Tin Bašić , 06. studeni 2012. u 22:01
Ilustracija

Gotovo trećina velikih bankarskih grupacija neće na vrijeme uspjeti provesti nova pravila Basela III.

Bankarski regulatori priznali su kako se globalna financijska reforma ne provodi željenom brzinom i da se zapravo zaostaje za onim što se planiralo. Riječ je o uvođenju novih standarda u bankama prema Baselu III, stoga su regulatori odlučili najvećim bankama progledati kroz prste i dati im još vremena za prilagodbu. Naime, banke nisu uspjele izraditi takozvani living will, odnosno smjernice koje zahtijevaju regulatori kojima se određuju načini likvidacije imovine. Isto tako regulatori su priznali da će manje od trećine velikih bankarskih grupacija uspjeti na vrijeme provesti nova pravila Basela III. Odbor za financijsku stabilnost (FSB), koji se sastoji od predstavnika središnjih banaka i regulatora, poručio je početkom tjedna da je postignut "neujednačen napredak" u rješavanju problema banaka koje su prevelike da bi propale.

Planovi za oporavak

Unatoč tomu što je za 28 banaka odlučeno da moraju provesti znatnije povećanje kapitala, dobar dio njih neće uspjeti do kraja godine, kada je rok, izraditi potrebne smjernice (living will), odnosno nacrte kako stabilizirati banku ili je zatvoriti, piše Financial Times. Odbor nije imenovao o kojim je bankama riječ. Globalne sistemski važne financijske institucije (GSifis) dobit će dodatnih šest mjeseci da završe potrebne smjernice, koje su još poznate pod nazivom "planovi za oporavak i rješenje". Istodobno je FSB objavio kako je samo osam od 27 članica baselskog odbora za nadzor banaka, koji inače i donosi odluke o pravilima razine kapitala banaka, na tragu toga da će do siječnja "ugraditi" odredbe Basela III. u nacionalnim zakonodavstvima iako bi se u to vrijeme već trebalo početi s provedbom. "Obveze koje se moraju napraviti ostaju velike. Ključno je da svi pravni sustavi udvostruče svoje napore i donesu zakone koji su u skladu s okvirima Basela III.", poručio je to čelnicima G20 Mark Carney, predsjedajući u FSB-u i guverner Kanadske središnje banke. Carney je lidere dvadeset najmoćnijih država svijeta obavijestio i o događajima na ostalim područjima reformi koje su pokrenute kako bi se spriječilo ponavljanje kraha iz 2008. godine.

Smanjivanje rizika

Ponajprije je riječ o smanjivanju rizika na određenim derivatima, kao i na tzv. banaka u sjeni (shadow banks), koje su plasirale kredite a da nisu primale depozite. Do kraja mjeseca FSB bi trebao objaviti planove o načinima kako će smanjiti te rizike.

Staro obećanje

Sredit ćemo kliring

FSB je objavio i da osam od 25 članica planira koristiti poticaje umjesto pravila kako bi uvjerili banke i brokere da derivati kojima se trguje na OTC tržištu "prođu" kroz kliring, što do sada nije bio slučaj i rizik je bio previsok. Naime, članice G20 prije tri godine obećale su kako će nastojati prisiliti da se kliring za derivate svrsta na središnje mjesto. Ukupno je 16 država već dalo ovlasti klirinškim društvima.

Komentirajte prvi

New Report

Close