Velik interes investitora za dionice Metals banke

Autor: Vladimir Harak , 18. travanj 2007. u 06:30

Uplaćeno čak 17 puta više dionica od ponuđenih, pa banka ima 2460 dioničara

Novosadska Metals banka 11. travnja uspješno je završila svoju treću dokapitalizaciju. Odaziv investitora bio je izuzetan, upisano je i uplaćeno čak 17,22 puta više dionica nego što ih je bilo u prodaji. Time je dodatno proširena vlasnička struktura jer Metals banka sada ima 2460 dioničara, od čega su 169 inozemni investitori. Tržištu je ponuđeno 55.000 dionica s tim da je operacija obavljena u dva kruga. U prvom je postojećim dioničarima uz pravo prvokupa ponuđeno 27.500 dionica po cijeni od 36.000 dinara (444 eura). Ta je pogodnost iskorištena s 85,93 posto, a neupisane dionice, pridružene drugoj polovini emisije, našle su se u javnoj prodaji po cijeni od 39.000 dinara (481 euro).

Veliki interes
Iako je “prag prolaznosti” bio tek 5,8 posto, što znači da će redukcija upisa biti čak 95,8 posto, u ovoj novosadskoj banci ne planiraju nove dokapitalizacije u 2007. godini. Osnovana početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, kao financijski servis metalskog kompleksa Vojvodine, ova banka ne samo da je izbjegla neugodnu sudbinu svojih osnivača već se učvrstila u sami vrh srpskog bankarstva. U pozadini tog uspjeha stoje čvrsti principi njezina glavnog menadžera Ananija Pavićevića. Posebno se izdvajaju tri osnovna načela: “ne moramo biti velika, ali moramo biti kvalitetna banka”, “nismo zainteresirani za prodaju, ali jesmo za strateško partnerstvo” i “težište našeg rada je u corporate zoni, manje u retail poslovima”. Mada je bila izložena brojnim bočnim udarima, banka je uspjela razrađenom vlasničkom strukturom sačuvati poslovnu samostalnost.

Povećan kapital
Prekretnica u tim naporima načinjena je 2006. godine kada je dvjema dokapitalizacijama ojačan njezin kapital i kada su dioničari banke postali snažni investitori. Ulagači, među kojima vrijedi istaknuti fondove East Capital Asset Management AB i JNR Limited (u vlasništvu obitelji Rothschild), ne samo da su podigli temeljni kapital na 51 milijun eura već su osnažili reputaciju Metals banke u međunarodnim financijama. Upravo završenom dokapitalizacijom dionički kapital je povećan za 20,3 posto, a ukupan kapital dostigao je 6,28 milijardi dinara (oko 80 milijuna eura). Izuzetan odziv investitora nije iznenađenje jer je po brojnim pokazateljima Metals banka u krugu najboljih, a po onom najvažnijem, adekvatnosti kapitala, na samom vrhu srpskog bankarstva.

Dionice u četiri mjeseca porasle 52,98 posto

Gotovo četiri mjeseca, od 20. prosinca 2006. kada su se njezine dionice prvi put pojavile na kotaciji, Metals banka (MTBN) iz Novog Sada jedna je od najzaslužnijih za dobru konjunkturu Beogradske burze. Uz beogradsku Agrobanku, Energoprojekt Holding i Sojaprotein iz Bečeja, to je jedan od najlikvidnijih papira, praćen velikim obujmom trgovanja i stabilnim rastom vrijednosti. Posljednji burzovni dan (16. travnja) MTBN je završio s cijenom od 63.181 dinara (780 eura) što je za 52,98 posto više nego na početku trgovanja (41.300 dinara). Povijesni maksimum dionica je dostigla 29. siječnja kada je vrijedila 61.000 dinara (772 eura), ali je sredinom veljače zbog neizvjesnosti glede formiranja nove vlade Srbije došlo do hlađenja potražnje.




Komentirajte prvi

New Report

Close