Većina hrvatskih fondova u minusu

Autor: Darko Bičak , 22. svibanj 2017. u 15:33
Samo 22 investicijska fonda su kraj prošlog tjedna završila u plusu/FOTOlia

Gubitak vrijednosti.

Od 81 investicijskog fonda u Hrvatskoj, njih 63 su prošlog tjedna zabilježila gubitak dok ih je 18 ili 21,7 posto ukupnog udjela fondovske industrije ostvarilo dobit, a vrijednost dva fonda je bila nepromijenjena pokazuju podaci HrPortfolija.

Među dioničkim investicijskim fondovima i ovaj su puta prevladavali gubitnici. Naime, čak su 22 fonda bilježila pad, a tek pet rast vrijednosti. Tako su se gubici kretali u rasponu od 0,14 posto KD Victoria fonda do 1,95 posto ZB BRIC+ fonda. S druge su se pak strane dobici kretali u rasponu od 0,02 posto HPB Dionički fonda do 1,97 posto USA Blue Chip fonda. I kod mješovitih investicijskih fondova uglavnom gubitnici.

Naime, čak je 13 fondova izgubilo na vrijednosti, dok je jedini dobitnik, s dobitkom od 0,54 posto, bio OTP uravnoteženi fond. Tako su se gubici kretali u rasponu od 0,06 posto PBZ Flexible 30 fonda do 0,62 posto ZB global fonda. Među obvezničkim investicijskim fondovima nije bilo dobitnika jer je svih 15 fondova bilježilo pad vrijednosti.

Novčani investicijski fondovi, već tradicionalno, većinom su bili s manjim dobicima, ali je i ovdje bilo dosta gubitnika. Među posebnim fondovima i ovaj su puta prevladavali gubitnici. Naime, čak je šest fondova bilježilo pad vrijednosti, dok je vrijednost Raiffeisen zaštićena glavnica fonda ostala nepromijenjena. 

Komentirajte prvi

New Report

Close