Valuta uzdrmana, cijene dionica pale nakon ostavke šefa središnje banke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. prosinac 2018. u 11:12
Foto: Getty Images

Percepcija da se država upliće u monetarnu politiku može potkopati povjerenje ulagača te tako naštetiti valuti.

Tečaj indijske rupije pao je u odnosu na američki dolar više od 1 posto, a oštro su pale i cijene dionica na indijskim burzama, nakon što je u ponedjeljak guverner tamošnje središnje banke Urjit Patel neočekivano podnio ostavku.

Indijska valuta pala je za 1,2 posto u odnosu na američki dolar, a pod pritiskom su i tržišta dionica jer su investitori odmah reagirali na njegov odlazak.

Patel je podnio ostavku usred svog trogodišnjeg mandata navodeći kao razlog „osobne razloge“, no njegova ostavka dolazi nakon izvješća o razilaženju između indijske središnje banke (RBI) i vlade.

Analitičari očekuju da će Patelova ostavka navesti ulagače na oprez prilikom ulaganja u Indiju te naštetiti gospodarstvu dok se ta zemlja priprema za opće izbore iduće godine.

Priyanka Kishore, šefica Oxford Economica za Indiju i jugoistočnu Aziju, kaže kako je Patelova ostavka „negativan razvoj događaja za tržište“. Tim više što su posljednji događaji izazvali zabrinutosti u vezi nezavisnosti središnje banke u Indiji.

„Patelova ostavka izgleda kao prosvjed zbog miješanja vlade. A već postoje druge zabrinutosti u vezi gospodarstva… nesigurnost oko RBI-ovog vodstva i politike u ovom trenutku mogu još više otežati rast gospodarstva“, rekla je Kishore.

Rupija ove godine stoji najlošije među azijskim valutama jer je pogođena nizom činbenika, uključujući i veće cijene nafte.

Percepcija da se država upliće u monetarnu politiku može potkopati povjerenje ulagača te tako naštetiti valuti.

Dan nakon ostavke Urjita Patela, ekonomist Surjit Bhalla odstupio je iz ekonomskog savjetodavnog vijeća indijskog premijera Narendre Modija.

Nesigurnost u vezi ishoda lokalnih izbora također loše utječe na ulagače. Indijska burza već je bila u ponedjeljak pod pritiskom nakon što su izlazne ankete tih izbora pokazale kako vladajuća stranka ne stoji dobro.

Opći izbori Indije održat će se u prvoj polovini iduće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close