Vaba banka dobila zeleno svjetlo za prikupljanje depozita u Njemačkoj

Autor: Ana Blašković , 12. listopad 2015. u 22:01
Banka s 1,4 milijarde kuna aktive prva će iskoristiti mogućnosti europske financijske putovnice

Vaba na ovaj način koristi mogućnosti članstva u EU te započinje sa širenjem poslovanja na području EU regije, kažu u banci.

Varaždinska Vaba banka, koja je od prošle godine u vlasništvu češkog J&T-a, sprema se na izlazak na njemačko tržište.

Odlukom tamošnjeg regulatora BaFin-a Vaba je dobila zeleno svjetlo za prikupljanje depozita od tamošnjih štediša. 

Putem online platforme
Češki vlasnici banke tako su prvi u Hrvatskoj koji su zaigrali na kartu europske financijske putovnice koja omogućava banci, koja ima sjedište u jednoj članici, da pruža usluge u svim ostalima, pri čemu Vaba cilja na prikupljanje depozita, ne i kreditiranje. "Širenje poslovanja na tržište Njemačke omogućeno je zahvaljujući izvrsnoj suradnji s tvrtkom Savedo i partnerskom njemačkom Biw bankom koja je svoje mjesto na tržištu pronašla upravo nastojeći klijentima ponuditi izbor više.

 

6,5milijuna

kuna iznosio je gubitak Vaba banke u prvih šest mjeseci ove godine

Vaba banka na ovaj način koristi mogućnosti koje pruža članstvo u Europskoj uniji te započinje sa širenjem poslovanja na području EU regije", kažu u banci. Njemački štediše, među kojima Vabini vlasnici u prvom redu targetiraju na privatne investitore koji traže veće povrate, moći će diverzificirati svoje portfelje putem online Savedo platforme u Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama. Oročavanje je ograničeno do najviše 100.000 eura, što je ujedno gornja granica iznosa osiguranja depozita, a online platforma jednostavan je alat koji uklanja potencijalne jezične barijere. Na internetskoj stranici Savedoa Vaba se klijentima predstavlja kao univerzalna hrvatska banka u koju je J&T od svog ulaska 2014. uložio više od 10 milijuna eura i organizirao je kao modernu banku predviđajući pozitivan rezultat u 2015.

Jeftiniji kapital
U Varaždinu se još traži način kako istjerati pozitivan rezultat. Prema nerevidiranim podacima HNB-a, u šest mjeseci je na 1,4 milijarde kuna aktive ostvarila 6,5 milijuna kuna gubitka, dok je na razini cijele 2014. minus dosegnuo 6,9 milijuna kuna. Može li Vaba izlaskom na njemačko tržište doći do jefitni(ji)h izvora kapitala nego što je na domaćem tržištu i time popraviti strukturu neto kamatnih prihoda i rezultat, ostaje vidjeti, no sigurno je da je zasad jedina mala banaka koja je iskoristila priliku. 

Depoziti nerezidenata

Najviše štediša iz BiH i Rusije

U Hrvatskoj strani državljani štede prilične iznose: na kraju prošle godine njihovi su depoziti iznosili 10,12 mlrd. kn, što je 3,5% svih depozita. No, da bi oročili u Hrvatskoj, morali su fizički doći u neku od hrvatskih banaka ili zato ishoditi komplicirane međunarodne punomoći za nekoga tko će to učiniti u njihovo ime. Najviše stranih štediša dolazi iz BiH. Proteklih je godina jako rasla štednja Rusa, ali ima i Talijana, Austrijanaca… Sada Nijemci za to ne moraju putovati u Hrvatsku. (VWM/VL)

Komentirajte prvi

New Report

Close