Uvedeno mjerilo skupoće kriptovaluta

Autor: Tomislav Pili , 05. travanj 2018. u 15:13
Indikator pokazuje da je ripple iznimno precijenjen/REUTERS

Indikator precijenjenosti računa količinu u optjecaju u odnosu na bitcoin.

Admiral Markets uveo je "indikator precijenjenosti kriptovaluta", alat  koji omogućuje usporedbu bitcoina s ostalim kriptovalutama i tokenima.

Analitičar te kuće Josip Kokanović kaže kako su u komunikaciji s klijentima zainteresiranima za kriptovalute mnogo puta čuli da je, primjerice ripple jeftin jer mu je cijena manja od jednog dolara, a da je bitcoin skup jer mu je cijena u jednom trenutku bila blizu 20.000 dolara.

"No, taj argument zapravo ne drži vodu jer se količina pojedinih kriptovaluta u optjecaju značajno razlikuje. Bitcoina u optjecaju ima približno 17 milijuna, a ripplea 39 milijardi, stoga nije realno za očekivati da će im cijena biti slična", kaže Kokanović.

Indikator precijenjenosti kriptovaluta računa kolika bi bila cijena jedne jedinice kriptovalute da je u optjecaju ima kao i bitcoina. "Osim toga, uzima u obzir i promet koji se odvija na tržištu pojedine kriptovalute", tumači Kokanović.

Alat trenutno pokazuje da je ripple ekstremno precijenjen, dok je primjerice Monero blago podcijenjen. "Naravno, u obzir treba uzeti i ograničenje ove relativno jednostavne matematičke usporedbe vrijednosti", kaže Kokanović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close