Utrošeno tri puta više novca, a radna mjesta nisu spašena

Autor: Tomislav Pili , 27. lipanj 2017. u 08:01
Uz Veneto Bancu, od propasti je spašena i Banco Popolare di Vicenza/REUTERS

U spašavanje je uloženo 17 milijardi eura, ali je novi vlasnik Intesa Sanpaolo ipak najavio otkaze za 3900 ljudi.

Talijanska vlada riješila je problem dviju manjih banaka prepuštanjem Intesi Sanpaolo, ali po daleko višoj cijeni od vlastitih predviđanja.

Talijanska vlada odlučila je spasiti Banco Popolare di Vicenza i Banco Veneto s 5,2 milijarde eura samo dva dana nakon što su iz Europske središnje banke (ECB) upozorili da one propadaju, odnosno da će vjerojatno propasti. Takozvanu "dobru" imovinu tih dviju banaka u regiji Veneto u ponedjeljak je preuzela talijanska bankarska grupa Intesa Sanpaolo za simboličan jedan euro.

 

1,8 mlrd.

loših kredita uklonjeno je iz bankovnog sustava Italije

Ne vidi bolje rješenje 
Ministar gospodarstva Pier Carlo Padoan rekao je da će vlada također ponuditi jamstva u iznosu do 12 milijardi eura za potencijalne Intesine gubitke koji bi mogli proizići iz loših i rizičnih zajmova. Time se ukupna svota spašavanja penje na 17 milijardi eura, tri puta više od prvotnih procjena potrebe dokapitalizacije tih dviju banaka. "Oni koji nas kritiziraju trebali bi reći koja bi bila bolja alternativa. Ja ju ne vidim", kazao je ministar Padoan na tiskovnoj konferenciji održanoj u nedjelju. Talijanski premijer Paolo Gentiloni kazao je da je njihovo spašavanje potrebno kako bi se zaštitili štediše i zajamčilo "dobro zdravlje našeg bankarskog sustava".

Izbjegnuti poremećaji
Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager izjavila je da će se dopuštenjem Italiji da koristi državnu pomoć "izbjeći gospodarski poremećaji u regiji Veneto"

 "Tim će se mjerama iz talijanskog bankovnog sustava ukloniti 18 milijardi eura loših zajmova i time doprinijeti njegovoj konsolidaciji", dodaje Vestager. Propast tih dviju banaka mogla bi rezultirati gubitkom i do 4000 radnih mjesta, piše list La Repubblica. No, radna mjesta ipak neće biti spašena, unatoč desecima milijardi državnih eura. Naime, Intesa je u ponedjeljak objavila kako bi planirana akvizicija dviju banaka mogla dovesti do zatvaranja i do 600 poslovnica, a bit će otpušteno do 3900 zaposlenika, prenosi Reuters.

Komentari (2)
Pogledajte sve

@tornos

Kako je spasen kapital kada su vlasnici kapitala u tim bankama dobili 1 euro?

Da su recimo na celo tih banaka doveli Antu Ramljaka i donjeli poseban zakon koji vrijedi za te banke onda bi mogli govoriti o spasavanju kapitala.

Nedavno je u Mladini, u svojoj kolumni, Bogomir Kovač upozorio kako se ovakvim mjerama spašava kapital i elite a ne ljudi!!!
Sav reformski kapacitet EU sačinjene je tako da brani vlastiti identitet reformama isključivo sfere rada a ne sfere kapitala. Upravo zato, naglašava Kovač, „Neoliberalni optimizam integracije EU završava na rovovima ekonomskog nacionalizma i političnog populizma“!!!!
Ekonomskom nacionalizmu i političnom populizmu , ako je suditi po izjavama Padoana, Gentilonija i ne nazadnje, Vestagerove, ne vidi se alternativa!
Naravno da postoji alternativa, ali ne ako se služi elitama i kapitalu!!!!

New Report

Close