Uštede i prodaja udjela u Visi uvećali dobit UniCredita

Autor: Poslovni dnevnik , 03. kolovoz 2017. u 22:00
Rezervacije za loše kredite smanjene sa 884 milijuna eura na 564 milijuna eura/FOTOLIA

Talijanska banka objavila zaradu od 945 milijuna eura, 3,2 posto veću unatoč padu prihoda.

Talijanski bankarski div UniCredit u četvrtak je izvijestio da mu je neto dobit u drugom kvartalu 2017. godine u usporedbi s godinom ranije uvećana za gotovo 3,2 posto, na 945 milijuna eura, uz podršku nižih rezervacija za loše zajmove.

Ukupni prihodi UniCredita u drugom su tromjesečju smanjeni za osam posto prema istom razdoblju prošle godine, na 4,86 milijardi eura, izvijestili su iz najveće talijanske banke po imovini, inače vlasnice Zagrebačke banke.  Pad prihoda uglavnom se pripisuje nižim prihodima od trgovanja, koji su smanjeni za 46 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, na 462 milijuna eura.

Na visinu neto dobiti u istom razdoblju prošle godine povoljno su utjecali niži troškovi i jednokratne stavke, uključujući 216 milijuna eura kapitalnog dobitka od UniCreditove prodaje udjela u kartičarskoj tvrtki Visa Europe, napominju nadalje u poslovnom izvješću. Na ime rezervacija za pokriće potencijalnih gubitaka po nenaplativim odnosno teško naplativim zajmovima, UniCredit je u drugom kvartalu izdvojio 564 milijuna eura, nasuprot 884 milijuna eura rezervacija u istom razdoblju prošle godine.

"Ovom kvartalu pogodovalo je gospodarsko okruženje koje je poticajno u Europi", kratko je komentirao poslovne rezultate izvršni direktor Jean Pierre Mustier i dodao da zajmodavac također počinje lučiti koristi od interne reorganizacije. Podsjetimo, u prosincu 2016. banka je objavila da u sklopu preustroja planira prodati nove dionice, ukinuti tisuće radnih mjesta i smanjiti značajan dio loših zajmova.

Komentirajte prvi

New Report

Close