Uspon austrijske desnice prenerazio europske bankare

Autor: Tomislav Pili , 24. svibanj 2016. u 22:01
Kandidat FPÖ-a, Norbert Hofer, osvojio je 49,7 posto glasova/REUTERS

Rastuća popularnost desnih stranaka stvara politički rizik, a to je razlog zašto investitori zaobilaze Europu.

Iako je na kraju u dramatičnoj završnici izgubio, sama činjenica da je Norbert Hofer, predsjednički kandidat austrijske ultradesnice, bio nadomak izborne pobjede užasnula je bankare diljem Europe. Na nedjeljnim izborima kandidat Zelenih Alexander Van der Bellen osvojio je 50,3 posto, a Hoferu je pripalo 49,7 posto, objavila je austrijska vlada.

Može se reći da pobjeda lijevog kandidata nije osobito fascinirala burzu jer je u ponedjeljak ATX indeks ojačao tek pola posto. No, podatak da je polovica austrijskog biračkog tijela odabrala "tvrdog" desničara već je sama po sebi zastrašujuća, iščitava se iz analize nizozemske banke ING koju prenosi CNBC. Austrijski predsjednički izbori pokazuju da populističke stranke ne dobivaju na popularnosti samo u teškim ekonomskim vremenima, smatraju u ING-u.

 

0,5posto

ojačao je indeks ATX po objavi rezultata izbora

"Populističke stranke također mogu biti uspješne u središtu eurozone, u zemljama sa zdravom ekonomijom i niskom nezaposlenošću", stoji u bilješci nizozemske banke. Predsjednik švicarske banke UBS, Axel Weber, ističe kako austrijski izbori oslikavaju općeniti sentiment u Europi. "Rizik je u tome što Europa nastavlja producirati političku nesigurnost, a politički rizik glavni je razlog zašto strani investitori ne ulažu u Europu", smatra Weber. Analitičari Capital Economis upozoravaju kako i dalje postoji šansa da na idućim parlamentarnim izborima 2018. godine Hoferova Austrijska slobodarska stranka bude u prilici sastaviti koalicijsku vladu.

No, osim u Austriji, na popularnosti sve više dobiva Nacionalna fronta u Francuskoj, UKIP u Velikoj Britaniji, AfD u Njemačkoj te Zlatna zora u Grčkoj. Prema mišljenju ING-a, austrijski izbori jasan su signal za ostatak eurozone da populističke stranke mogu smanjiti opcije za potencijalne vladajuće koalicije, ograničiti temelj za ekonomske politike i time ugroziti ekonomski rast što bi stvorilo dodatni razlog za populizam. Sljedeći test europskog raspoloženja su francuski predsjednički izbori gdje dobre šanse ima liderica Nacionalne fronte, Marine Le Pen. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Manje pljačkajte ljude pa se ljudi ne budu bacali u zagrljaj radikalnim opcijama…

New Report

Close