Upravitelji OMF-ova lani zaradili 132,14 milijuna kuna

Autor: Tin Bašić , 14. ožujak 2014. u 08:58
Dinko Novoselec, predsjednik Uprave AZ fonda/T. Tadić/PD/PIXSELL

Dobit društava za upravljanje mogla bi i ove godine rasti, iako će država OMF-ovima ‘uzeti’ 3,2 milijarde kuna.

Četiri društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima u prošloj su godini ostvarila dobit od ukupno 132,14 milijuna kuna.

Prema nerevidiranim financijskim izvještajima koja su četiri društva objavila na svojim internetskim stranicama, prošlogodišnja dobit viša je za čak 18,6 posto od one ostvarene u 2012. Promatrano u apsolutnim iznosima, upravitelji mirovinaca zaradili su 20,76 milijuna kuna više. Najbolji rezultat lani je ostvario Allianz ZB. Prema nerevidiranim izvještajima, to je društvo lani zaradilo 57,66 milijuna kuna, što je 9,82 posto više nego godinu prije. Riječ je o 5,16 milijuna kuna većoj dobiti. S obzirom na to da Allianz ZB upravlja najvećim obveznim mirovinskim fondom (AZ fondom), logično je i da ima najveću dobit.

 

18,6posto

veća je dobit društava za upravljanje u 2013. u odnosu na godinu prije

Naime, gotovo svi prihodi upravitelja su naknada za upravljanje obveznim mirovinskim fondom. Tu naknadu svake godine određuje Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, a u posljednje dvije je bila 0,45 posto. I za 2014. regulator je propisao istu razinu naknade. Budući da je imovina OMF-ova bilježila konstantan rast, a naknada se nije mijenjala, logična je posljedica bila da je i dobit društava za upravljanje rasla. To bi se moglo dogoditi i ove godine. Bez obzira što će Vlada mirovinskim fondovima "uzeti" ukupno 3,2 milijarde kuna (2,8 milijarde uzet će se iz postojeće imovine, a ostatak će biti iz doprinosa), pod uvjetom da vrijednost imovine u portfeljima fondova ostane barem ista kao i na kraju prošle godine i da razina uplaćenih doprinosa ostane ista, OMF-ovi bi na kraju ove godine trebali upravljati s barem 1,8 milijardi milijardi kuna više (izračun je napravljen tako da se od 5 milijardi kuna, koliko su iznosili uplaćeni doprinosi u 2013. oduzelo 3,2 milijarde).

Odličan rezultat ostvario je i Raiffeiesn društvo za upravljanje OMF-om. Dobit im je u 2013. iznosila 41,12 milijuna kuna, odnosno 21 posto više nego godinu prije. Riječ je o rastu od 7,13 milijuna kuna.PBZ Croatia osiguranje zaradilo je 19,09 milijuna kuna, što je za 4,28 milijuna više nego u 2012., odnosno to je za gotovo 29 posto više. Erste je zaradilo 14,27 milijuna, odnosno 4,07 milijuna više. 

Komentari (9)
Pogledajte sve

Neće ni ovaj biznis još dugo. Svi radnici odvajaju od svojih primanja da bi oni stavili dio istih u džep i kupili vrijednosne papire firmi i države. A firme i država su u najvećoj besparici! Koliko to još može opstati?

Koliko bi tek zaradili da nisu kupovali od blogera dogovorene transakcije

bravo neo, dobit koju su ‘ostvarili’ treba gledati na ukupnu imovinu kojom upravljaju. Kad se to stavi u perspektivu ispada da su zaradili manje nego da su novac oročili….

nabolji biznis u zemlji…imali dobitak ili gubitak na ulaganjima njima svejedno…
umjesto fiksne provizije ja bi im dao da uzmu i do 50% dobiti koje ostvare IZNAD PROSJEČNE KAMATE NA OROČENU ŠTEDNU
pa da vidimo kako bi onda lupali novce u NEXE, INGRU, DLKV itd

New Report

Close