Upravitelji mirovinaca zaradili 76,5 milijuna kuna

Autor: Tin Bašić , 05. rujan 2013. u 20:00
Čelnici mirovinskih fondova: D. Grbavac (RBA), P. Vlaić (Erste), D. Novoselec (AZ), D. Štimac (PBZ/CO)/Marko Lukunić/PIXSELL

Na rast dobiti utjecalo je i povećanje imovine OMF-ova, dok je istodobno naknada za upravljanje ista kao i lani.

Upravitelji četiriju obveznih mirovinskih fondova u prvoj su polovici ove godine ostvarili dobit prije oporezivanja od ukupno 76,53 milijuna kuna.

To je puno bolji rezultat nego u isto vrijeme lani kada su četiri upravitelja zaradila 32 posto manje. Posljedica je to puno veće imovine kojom upravljaju obvezni mirovinski fondovi nego prošle godine, a naknada za upravljanje ostala je ista. Naime, Hrvatska agencija za nadzor financijskih institucija posljednjih je godina smanjivala naknade za upravljanje. No za ovu godinu naknada je ostala ista kao i lani, odnosno 0,45 posto imovine fonda. To je, između ostaloga, dovelo i do toga da su četiri društva ostvarila 18,5 milijuna kuna višu dobit prije oporezivanja nego u isto vrijeme prošle godine. Najveći skok dobiti imao je Erste. Riječ je o rastu od 87 posto u odnosu na prošlu godinu.

 

32posto

rasla je dobit četiriju društava u prvoj polovici 2013.

Podaci Hanfe pokazuju da je to društvo, koje upravlja OMF-om Erste Plavi, u prvom ovogodišnjem polugodištu imalo dobit od 8,89 milijuna kuna, a lani 4,75 milijuna. Prema informacijama iz tog društva s kojima raspolažemo, na takav skok ponajviše je utjecao prinos samog fonda, ali i to što nije bilo troškova marketinga i troškova agenata razgraničenja. Nadalje, nije bilo nikakvih konferencija koje također iziskuju troškove. Naš izvor kaže da dobit tog društva do kraja ove godine ne bi trebala značajnije oscilirati, ali iduće godine bi, budući da zapošljavaju nove ljude, a očekuje se i da će Hanfa sniziti naknadu za upravljanje.Promatrajući apsolutne iznose, prednjači Allianz ZB koji ujedno i upravlja najvećim obveznim mirovinskom fondom. To je društvo u prvoj polovici godine imao dobit prije oporezivanja od 34,57 milijuna kuna, što je za 7,73 milijuna više nego lani.

Imovina AZ fonda na kraju lipnja bila je 27,7 milijardi kuna,  a na kraju lipnja 2012. bila je 18,23 milijardi. Iako fond kojim upravljaju nije najmanji, u prvih šest mjeseci ove godine PBZ Croatia osiguranje imao je najmanji rast dobiti. Ona je bila 1,48 milijuna kuna viša nego lani, što je pozitivni pomak od 18,42 posto. Podsjetimo, fond PBZ/CO upravljao je na kraju lipnja sa 8,8 milijardi kuna imovine, dok je Erste Plavi upravljao sa 7,19 milijardi. Dobit Raiffeisen mirovinskog društva bila je 28,36 posto viša nego prošle godine. Podaci Hanfe pokazuju da je upravitelj RBA obveznog fonda ostvario dobit od 23,49 milijuna kuna, što je za 5,19 milijuna više nego lani. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

VL: S bankom propali i deseci milijuna kuna mirovinskih fondova

Kad će plaćenički novinari PD napisati koliko su ovi likovi izgubili u Centar banci.

srećom pa ovi nikad ne gube[emo_vrtimise]

New Report

Close