Upozorenje vodećeg stručnjaka: Dobitnik Nobelove nagrade očekuje globalnu recesiju još ove godine

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2019. u 09:16
Foto: /DPA/PIXSELL

Paul Krugman upozorio je na Svjetskom summitu Vlada kako još ne postoji odgovarajući, učinkoviti odgovor kada krene recesija.

Postoji značajna šansa da će svjetsko gospodarstvo krenuti u recesiju 2019. godine, izjavio je ekonomist Krugman na summitu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u Dubaiju, prenio je CNBC.

Na tržištima su sudionici sve više zabrinuti zbog mogućnosti ozbiljnog gospodarskog usporavanja u nadolazećim mjesecima, kao i zbog dugoročnog trgovinskog rata SAD-a i Kine, koji utječe na poslovno i potrošačko raspoloženje.

Sumnja u scenarij polakog i blagog usporavanja

Većina ekonomista, kao i neke svjetske poslovne elite, slažu se u ocjeni da se gospodarski rast usporava (na svjetskoj razini), ali se političari nadaju kako će se to postepeno događati te da recesija neće naglo nastupiti.

Govoreći na summitu u nedjelju, Paul Krugman je izjavio kako postoje dobri razlozi zbog kojih sumnja u takav scenarij.

Na pitanje bi li investitori trebali očekivati ​​recesiju tijekom sljedećih mjeseci, Krugman je odgovorio: "Mislim da postoji prilično dobra šansa da ćemo imati recesiju krajem ove godine (ili) sljedeće godine."

Paul Krugman poznati je američki ekonomist i profesor emeritus u školi Woodrow Wilson Sveučilišta Princeton. Dobitnik je Nobelove nagrade za 2008. godinu za svoj rad na ekonomskoj geografiji i prepoznavanju međunarodnih trgovinskih obrazaca.

Europa najbliža recesiji

Krugman je kazao kako je malo vjerojatno da će samo "jedna velika stvar" potaknuti globalan gospodarski pad, nego će se raditi o nizu utjecaja.

Poticaj smanjenja (korporativnog) poreza od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa jedan od razloga za Krugmanovu zabrinutost, jer prema njegovom mišljenju taj program “nije baš učinkovit". Krugman je također upozorio da se već nazire da se “balon ispuhuje” kada se radi o rastu tehnološkog sektora.

Naveo je kako među kreatorima gospodarskih politika ne postoji pripremljenost za recesiju.

"Glavna zabrinutost je uvijek bila da ne postoji učinkovit odgovor ako se stvari uspore. Mjesto koje trenutno izgleda vrlo blizu recesiji jest eurozona", dodao je.

Krajem prošlog tjedna Europska komisija oštro je snizila svoju prognozu za gospodarski rast eurozone u 2019. i 2020. godini.

Komisija je priopćila kako će se rast eurozone usporiti na 1,3 posto ove godine s 1,9 posto u 2018., uz očekivanje da će u 2020. godini rast ponovno malo ojačati na 1,6 posto.

Procjene su bile manje optimistične od prethodnih predviđanja izvršne vlasti EU, objavljenih u studenom. Tada je Bruxelles očekivao da će valutni blok od 19 zemalja ove godine porasti 1,9 posto, a 2020. godine 1,7 posto.

Vijest je pogoršala strahove da se globalni gospodarski pad širi na Europu.

"Usput, moj dosadašnji uspjeh (ovakvog predviđanja) je loš – kao i od svih ostalih”, ogradio se ipak ekonomski Nobelovac, u vezi uspješnosti predviđanja da se počeo nazirati preokret višegodišnjeg gospodarskog rasta.

Komentirajte prvi

New Report

Close