Upozorenje: Franak bi zbog Grčke mogao ojačati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2015. u 11:58
Foto: Jurica Galoić / Pixsell

U petak se tečaj ‘švicarca’ na europskim tržištima kreće u rasponu od 1,0313 do 1,0380 franaka za euro.

Švicarska narodna banka (SNB) u petak je svojim dioničarima poručila da bi franak mogao ojačati zbog neizvjesnosti u vezi grčke dužničke krize te im poručila da je spremna intervenirati na tržištima radi slabljenja njegova tečaja, kojeg smatra prejakim.

"Kako pokazuje najnoviji razvoj situacije, švicarski bi franak mogao privremeno ojačati u odgovoru na sadašnju fazu pojačane neizvjesnosti oko grčkih dužničkih problema", kazao je guverner SNB-a Thomas Jordan u govoru pripremljenom za skupštinu dioničara središnje banke u Bernu. Ujedno, istaknuo je da SNB "vrlo pozorno" prati učinke te krize na franak i njezin potencijalni utjecaj na Švicarsku.

"Ostat ćemo aktivni na valutnim tržištima koliko je potrebno kako bi utjecali na monetarne uvjete", kazao je Jordan, dodajući da je franak po njihovoj ocjeni značajno precijenjen i da očekuju da će s vremenom oslabiti.

U petak se tečaj 'švicarca' na europskim tržištima kreće u rasponu od 1,0313 do 1,0380 franaka za euro.

SNB je također pred dioničarima branio monetarnu politiku i upravljačku strukturu nakon što je u siječnju odustao od ograničavanja tečaja, zbog čega se središnja banka našla na meti kritika sudionika tržišta.

SNB je 15. siječnja naglo odustao od obrane tečaja od 1,20 franaka za euro, nakon čega je uslijedio snažan uzlet 'švicarca' a ojačale su i zabrinutosti u vezi švicarskog gospodarstva, koje se inače snažno oslanja na izvoz.

Neočekivani zaokret u politici navukao je val kritika iz poslovnih i političkih krugova da bi struktura SNB-ova odbora, kojeg čine svega tri guvernera redom sa sličnim profesionalnim 'backgroundom', mogla ograničavati razmjenu mišljenja pri donošenju odluka o monetarnoj politici.

"Članovi upravljačkog odbora ne žive izvan doticaja sa stvarnim životom i ne oslanjaju se isključivo na informacije i analize unutar vlastitih redova", kazao je Jean Studer, predsjednik vijeća koji nadzire središnju banku no ne utječe na njezinu monetarnu politiku.

Oni redovito komuniciraju s javnošću i predstavnicima poslovne, političke i akademske zajednice u Švicarskoj i u inozemstvu, kazao je Studer.

Guverner Jordan ponovio je da središnja banka nije imala izbora doli odustati od minimalnog tečaja franka prema euru, čija bi obrana SNB samo u siječnju stajala 100 milijardi franaka (104,83 milijarde dolara).

"Bilo bi neodgovorno dalje zadržati minimalni tečaj i bezobzirno prihvaćati visoke troškove takve mjere, bez razmišljanja o njezinoj održivosti", kazao je Jordan.

Komentirajte prvi

New Report

Close