UniCredit prodaje 5 milijardi eura problematičnih kredita

Autor: Ana Blašković , 15. listopad 2014. u 22:01
Talijani se ubrzano rješavaju toksične aktive/FOTOLIA

U prodaji loših kredita dosad su prednjačile britanske, irske i španjolske banke.

Talijanski UniCredit, vlasnik domaće Zagrebačke banke, uskoro bi trebao objaviti prodaju više od 5 milijardi eura portfelja loših kredita investitorima rizičnog kapitala.

Britanska grupacija AnaCap Financial Partners nedavno je uz značajan diskont otkupila 1,9 milijardi eura loših kredita talijanskim malim i srednjim tvrtkama, a blizu zaključenja je i veća transakcija kojom će se UniCredit riješiti dodatnih 3,4 milijarde eura toksične aktive, piše The Financial Times. 

Dolazak specijalista
Dok su britanske, irske i španjolske banke posljednjih godina aktivno prodavale loše kredite, one talijanske kaskale su za konkurencijom. Posljednji potezi UniCredita pokazatelj su preokreta tog trenda kojeg je potaknuo dolazak nekoliko specijaliziranih ulagača u susjednu Italiju. Značajan dio zasluge nesumnjivo je dala   velika provjera aktive portfelja i stres test Europske središnje banke zahvaljujući kojima su talijanski kreditori posegnuli za većim otpisima i izdvajanju problematičnih kredita u netemeljne djelatnosti.Britanska financijska grupacija AnaCap posljednjim se dealom s UniCreditom profilirala kao važan faktor rješavanja tog problema u Italiji; najprije je u veljači od UniCredita preuzela portfelj vrijedan 700 milijuna eura, a nedavno je otkupila 1,5 milijardi eura loših kredita Fiditalije u vlasništvu francuske bankarske grupacije Societe Generale te 551 miliun eura toksičnih zajmova Monte dei Paschi di Siena. 

Skroman tempo
Tempo rješavanja problema loših kredita, koji se svodi na pitanje oslobađanja zarobljenog kapitala u njima, trebao bi ubrzati u narednom periodu. "Postojeći obujam transakcija neprihodujućih kredita u Italiji je zasad skroman, no u naredne dvije do tri godine očekuje se da će značajno povećati", napisali su konzultanti Deloittea u nedavnom izvješću. Talijanska središnja banka Banca d'Italia ranije ovog mjeseca rekla je da loši zajmovi na godišnjoj razini  na razini čitavog bankarskog sektora porasli za petinu dosegnuvši brojku od 173,9 milijardi eura u kolovozu. To je najviša razina problematičnih zajmova otkad se vodi statistika od 1998. Krajem lipnja UniCredit je objavio da je njegov portfelj problematičnih kredita dosegnuo razinu od 82,4 milijarde eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close