UniCredit može odahnuti – stiže 13 milijardi eura kapitala

Autor: Poslovni dnevnik , 26. veljača 2017. u 22:00
Provedenom dokapitalizacijom stopa adekvatnosti kapitala povećana sa 7,54 posto na 11,15 posto/FOTOLIA

Prodano je 99,8 posto novih dionica, a ostatak će naći vlasnika putem ovotjedne burzovne aukcije.

Talijanska banka UniCredit osigurala je 13 milijardi eura svježeg kapitala kojim namjerava ojačati kapitalnu osnovicu nakon značajnih otpisa, izvijestivši prošloga tjedna da su se dioničari predbilježili na gotovo sve izdane nove dionice u sklopu dokapitalizacije.

Najveća je talijanska banka po imovini ukupno izdala oko 1,6 milijardi novih dionica, ponudivši dioničarima po načelu prvokupa 13 novih za pet postojećih dionica, po cijeni od 8,09 eura po dionici. To je predstavljalo popust od oko 38 posto na njihovu teoretsku tržišnu cijenu u budućnosti, naveli su u priopćenju početkom veljače. Izdanje prava pokrenuto je 6. veljače s rokom zaključenja do 10. ožujka. U četvrtak su iz UniCredita izvijestili da je razdoblje predbilježbi završeno.

 

11,8 mlrd.

eura gubitka lani je zabilježila najveća banka u Italiji

Ulagači su se predbilježili na 99,8 posto ukupno izdanih novih dionica u vrijednosti 12,969 milijardi eura, priopćeno je iz UniCredita, vlasnika Zagrebačke banke. Preostali 3,821 milijun novih dionica bit će ponuđen na aukciji na talijanskoj burzi ovoga tjedna, navode u banci. Dokapitalizacija je službeno najavljena sredinom prosinca u trogodišnjem strateškom planu i u banci su je predstavili kao središnju mjeru jačanja kapitalne osnovice nakon otpisa nenaplativih kredita i drugih jednokratnih troškova.

Zbog tih su otpisa prošlu godinu zaključili s neto gubitkom od 11,8 milijardi eura i stopom adekvatnosti kapitala od 7,54 posto, ispod regulatornog minimuma. Nakon provedene dokapitalizacije stopa doseže 11,15 posto, naveli su u UniCreditu u preliminarnim rezultatima za prošlu godinu. Ukupno su otpisali nešto više od 13 milijardi eura, navodeći da taj iznos uključuje rezervacije za gubitke po kreditima, neto troškove restrukturiranja i otpis ulaganja u fond za dokapitalizaciju banaka Atlante i uplata u državni fond za osiguranje depozita. 

Komentirajte prvi

New Report

Close