Ulažu izvan Hrvatske i prinos im je 30 posto

Autor: Tin Bašić , 28. studeni 2013. u 22:00
Uspješni stranci/FOTOLIA

Ono što sva tri fonda imaju zajedničko, pored toga što su to dionički fondovi, jest što im je ulagački fokus izvan Hrvatske.

Jedini investicijski fond u Hrvatskoj koji je u ovoj godini ostvario prinos viši od 30 posto je Neta US Algorithm.

Zarada tog fonda dvostruko je veća od drugoplasiranog fonda HPB World Apsolute Value koji je imao prinos od 14,39 posto te trećeg po redu Platinum Global Oportunity fonda s prinosom od 14,19 posto. Ono što sva tri fonda imaju zajedničko, pored toga što su to dionički fondovi, jest što im je ulagački fokus izvan Hrvatske. Naime, Neta US Algorithm 78,05 posto imovine ima u Sjedinjenim Američkim Državama. HPB-ov fond ni kune nema u Hrvatskoj nego 61,17 psoto u Europskoj uniji, 21,88 posto u SAD-u, a 16,95 posto u Švicarskoj.

Fond Platinum Investa u Hrvatskoj ima 27 posto imovine, 67 posto u SAD-u i po tri posto u Aziji u Kanadi. Solidne prinose od početka godine imali su i mješoviti fondovi. Najbolji rezultat ostvario je fond OTP Uravnoteženi. Njegov prinos iznosio je 9,6 posto, što je dva i pol puta viši prinos od drugog na listi HI-Balanced koji je imao prinos od 3,78 posto u 2013. godini. Na trećem je mjestu KD Balanced sa zaradom od početka ove godine  od 2,77 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close