Ulaganje u nekretnine ne priznaje se uvijek

Autor: Poslovni.hr , 19. srpanj 2011. u 22:00

Ulaganje se priznaje samo i isključivo u slučaju kada je vjerojatno da će buduća ekonomska korist povezana s ulaganjem pripadati poduzetniku

Cilj Standarda HSFI 7 – ulaganja u nekretnine – jest propisati računovodstveni postupak ulaganja u nekretnine i zahtjeve za objavljivanje. Obuhvaća priznavanje, mjerenje i objavljivanje ulaganja u nekretnine. Standard je u skladu s MRS-16, MRS 17, MRS 40 i IV Direktivom Europske Unije. Pod ulaganje u nekretnine razumijeva se nekretnina (zemljište ili zgrada, ili dio zgrade, ili oboje) koju vlasnik ili najmoprimatelj u financijskom najmu drži kako bi ostvario prihode od najma ili radi porasta tržišne vrijednosti imovine ili oboje, a ne zbog korištenja u proizvodnji ili ponudi roba i usluga ili u administrativne svrhe, ili prodaje u sklopu redovnog poslovanja.

Povećanje vrijednosti
Ulaganja u nekretnine drži se radi zarade prihoda od najma, radi povećanja kapitalne vrijednosti imovine, ili oboje. Ulaganja u nekretnine stoga generira novčane tokove uglavnom neovisno o drugoj imovini u posjedu poduzetnika. Po tome se ulaganja u nekretnine razlikuju od nekretnina koje koristi vlasnik. Prema HSFI-7 ulaganje u nekretnine priznaje se samo i isključivo u slučaju kada je vjerojatno da će buduća ekonomska korist povezana s ulaganjem u nekretnine pripadati poduzetniku, te kada je cijenu ulaganja u nekretnine moguće pouzdano izmjeriti.

Početni i završni troškovi
Poduzetniku se nalaže vrednovati sve svoje troškove ulaganja u nekretnine u vrijeme kada su nastali. Ti troškovi uključuju početne troškove nastale prilikom stjecanja ulaganja u nekretnine i naknadno nastale troškove nadogradnje, zamjene dijela nekretnine ili popravka nekretnine. Ulaganje u nekretnine početno se mjeri po trošku nabave. Transakcijski troškovi trebaju se uključiti u početno mjerenje. Trošak kupljenog ulaganja u nekretnine obuhvaća kupovnu cijenu i sve povezane direktne troškove koji se mogu odnositi na profesionalne naknade za pravne usluge, porez na prijenos nekretnina i ostale transakcijske troškove.Trošak ulaganja u nekretnine koje je poduzetnik sam izgradio je trošak nabave na datum završetka izgradnje ili obnove. Do tog datuma poduzetnik primjenjuje HSFI 6 Dugotrajna materijalna imovina. Na taj datum nekretnina postaje ulaganja u nekretnine i na nju se primjenjuje taj standard.Početni trošak nabave udjela u nekretnini koja se drži u najmu i klasificira kao ulaganje u nekretnine treba tretirati prema odredbama o financijskom najmu iz HSFI-a 6, tj. imovina se treba priznati po fer vrijednosti nekretnine ili sadašnjoj vrijednosti minimalnih plaćanja najma, ovisno o tome koji je iznos manji. Isti se iznos treba priznati kao obveza, u skladu s tom istom točkom.

Mjerenje ulaganja
Poduzetnik donosi odluku kojom odabire: model fer vrijednosti ili model troška nabave za ulaganja u nekretnine povezane s obvezama na koje se dobiva povrat povezan direktno s fer vrijednosti, ili povratom od određene imovine koja uključuje to ulaganje u nekretninu, ili model fer vrijednosti ili model troška nabave kod svih drugih ulaganja u nekretnine. Nakon početnog priznavanja poduzetnik koji odabere model troška nabave treba mjeriti sve svoja ulaganja u nekretnine u skladu sa zahtjevima HSFI-a 6 “Dugotrajna materijalna imovina” koji se tiču tog modela, osim onih ulaganja u nekretnine koja udovoljavaju kriterijima klasifikacije kao ulaganja raspoloživa za prodaju (ili su uključeni u grupu ulaganja klasificiranih kao ulaganja raspoloživa za prodaju). Nakon početnog priznavanja, poduzetnik koje je izabrao model fer vrijednosti treba mjeriti sva ulaganja u nekretnine po fer vrijednosti. Prihodi ili rashodi koji nastaje iz promjene fer vrijednosti ulaganja u nekretnine trebaju se priznati u računu dobiti i gubitka u razdoblju u kojem su nastali. Ako je udio u nekretnini najmoprimca prema ugovoru o poslovnom (operativnom) najmu klasificiran kao ulaganje u nekretninu, treba se primijeniti model fer vrijednosti.

Modeli

Fer ili trošak?
Poduzetnik je dužan objaviti primjenjuje li model fer vrijednosti ili model troška nabave. Ulaganja u nekretnine treba prestati priznavati (isključiti iz bilance) prilikom otuđenja ili kod konačnog povlačenja ulaganja u nekretnine iz uporabe i bez očekivanja bilo kakve buduće ekonomske koristi od otuđenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close