Ulaganje ‘mirovinaca’ u strane dionice u 2015. skočilo 14 posto

Autor: Tomislav Pili , 20. travanj 2015. u 22:01
Njemački je DAX ove godine ojačao 21 posto/REUTERS

Značajan dio ovogodišnjih prinosa ostvaren je ulaganjem u stranu imovinu.

Mirovinski fondovi nastavljaju s trendom okretanja stranim dionicama u svojim portfeljima.

Prema podacima iz izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) za ožujak, strane dionice u portfelju sva četiri obvezna mirovinska fonda vrijedile su 6,2 milijarde kuna i zauzimale su 8,8 posto udjela u ukupnoj imovini od 70,8 milijardi kuna. Ako se tome pridodaju i udjeli u inozemnim investicijskim fondovima od 3,4 milijarde kuna, mirovinci u rizičnijoj stranoj imovini imaju 9,6 milijardi kuna. Za usporedbu, domaće dionice vrijede 6,8 milijardi kuna, a s udjelima u domaćim investicijskim fondovima od 854 milijuna kuna, taj segment imovine vrijedi 7,6 milijardi kuna.

 

10,44mlrd.

kuna ukupno vrijedi strana imovina mirovinskih fondova

Ako se vratimo na kraj prošle godine, vrijednost domaćih dionica uvećana je u tri ovogodišnja mjeseca za 1,15 posto, a stranih za 14,2 posto. U mirovinskim krugovima kažu da povećanje izloženosti stranim dionicama ne treba čuditi "jer  zarađujemo".

"Značajan dio ovogodišnjih prinosa rezultat je ulaganja u stranu imovinu", kazao je jedan predstavnik mirovinaca koji je želio ostati anoniman. Prema podacima portala Hrportfolio, A kategorija ima prosječni prinos (MIREX) od 8,2 posto, B kategorija 5,9 posto, a C kategorija koja ne sadrži dionice 3,5 posto. Analitičar Hrportfolia Iztok Likar smatra da mirovinski fondovi, ako povećavaju udjel na hrvatskom tržištu, povećavaju i rizik pa moraju geografski diverzificirati portfelj. "Logično je da idu u inozemstvo gdje imaju mnogo veći izbor vrijednosnih papira", ocjenjuje Likar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close