Ulagači u zlato izgubili 66 mlrd. dolara

Autor: Tin Bašić , 17. srpanj 2013. u 21:30
Cijena unce zlata u Londonu za ovogodišnje isporuke pala je na 1285,52 dolara/EPA

Vrijednost plemenitog metala u slobodnom padu, analitičari pesimistični.

Cijena jedne unce zlata na svjetskim tržištima nezaustavljivo pada, a korekcija je toliko jaka da je gotovo izgledno kako do kraja godine neće nadoknaditi gubitak vrijednosati.

Ako bude tako, a Bloomberg piše da je takav scenarij izgledan, to će biti prvi godišnji pad zlata u posljednjih 13 godina. Pad cijene najvrijednijeg i najpoželjnijeg plemenitog metala na svijetu, fondovima koji ulažu u zlato, iz portfelja je "izbilo" nevjerojatnih 66 milijardi dolara. "Nalazimo se u silaznom trendu i kratkoročno i u srednjem roku", izjavio je za Bloomberg Clive Lambert, direktor tvrtke FuturesTechs.com. Cijena unce zlata koje je spremno za isporuku ove je godine na londonskom tržištu pala 23 posto 1285,52 dolara.

 

23posto

iznosio je pad jedne unce zlata u ovoj godini na londonskom tržištu

Prema analizi stručnjaka, zlato je u ovoj godini imalo treći najlošiji rezultat na tržištu roba. Lošiji su jedino bili srebro i kukuruz. "Ako cijena unce zlata padne ispod 1120 dolara, onda možemo razgovarati o potencijalnom padu sve do 890 dolara za uncu. U povijesti smo imali prilično gadnih padova, tako bi se tako nešto moglo ponoviti", stoji u analizi Barclaysa.  Pad cijene zlata ubrzao se nakon što je čelnik američkih Saveznih rezervi Ben Bernanke sredinom lipnja izjavio da će usporiti s kupnjom obveznica  na tržištu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close