Ulagači očekivali puno liberalnija pravila ulaganja

Autor: Tin Bašić , 15. srpanj 2013. u 21:15
Petar Pierre Matek, predsjednik Uprave Hanfe/Goran Kovačić/PIXSELL

Hanfa želi postići da u alternativne fondove ulažu isključivo dobri poznavatelji tržišta kapitala.

Svi investitori, fond menadžeri, čelnici uprava društava koji upravljaju fondovima, te odvjetnici iz branše, dakle cijela zainteresirana javnost do 25. srpnja može Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) dostaviti svoje prijedloge i primjedbe na nacrte pravilnika o alternativnim fondovima koje je regulator objavio prošloga tjedna.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju stupio je na snagu dugo očekivani zakon o alternativnim fondovima koji omogućuje osnivanje fondova kakvih do sada u Hrvatskoj nije bilo, kao što su hedge fondovi, ali i ulaganje u rizičniju imovinu. Do sada su u Hrvatskoj postojali novčani, mješoviti, dionički, obveznički fondovi, kao i nekretninski koji su bili zatvorenog tipa. Prva četiri spomenuta su ulaskom u EU postali UCITS fondovi, odnosno fondovi kojima je striktno ograničen način ulaganja kao i imovina u koju se ulaže. Alternativni fondovi bi, s druge strane, trebali omogućiti pristup drugačijoj, ponekad i egzotičnoj imovini za one investitore koji su voljni preuzeti veći rizik. Ipak, neki akteri u fondovskoj industriji kažu da su predloženi pravilnici prestrogi.

 

25.srpnja

je rok do kojeg će Hanfa primati prijedloge

Iako je riječ o nacrtima pravilnika, što znači da još uvijek nije poznato u kolikoj su mjeri podložni promjenama budući da se radne skupine još nisu našle s Hanfom i nije poznato jesu li stavovi regulatora fiksni, prvi dojam fond menadžera nije optimističan. "Mislili smo da će pravila biti puno liberalnija, ali očito je Hanfa to drugačije zamislila. Doduše, nismo smatrali da će alternativnim fondovima biti dopušteno sve i svašta i da će biti potpuno liberalni, ali čini mi se da su predloženi nacrti ipak malo previše strogi", kaže nam jedan fond menadžer koji je htio ostati anoniman. Ističe primjer ograničenja za ulagatelje. Naime, u nacrtu stoji kako je "kvalificirani ulagatelj mali ulagač koji se za potrebe investiranja u udjele jednog AIF-a obvezuje uplatiti minimalno 750.000 kuna".

Isto tako, kvalificirani ulagatelj u AIF rizičnog kapitala obvezuje se uplatiti minimalno deset milijuna kuna. Hanfa čini se postavljanjem ove granice želi postići da u alternativne fondove ulažu isključivo dobri poznavatelji tržišta kapitala, profesionalni investitori koji imaju novac "koji im nije prijeko potreban". Drugi naš sugovornik kaže da je još rano za bilo kakve zaključke jer je javna rasprava tek otvorena. Kaže da će možda Hanfa izmijeniti i dodatno liberalizirati ulaganje. 

Usporedba

U SAD-u dozvolili ulaganje i malim investitorima
Neki akteri domaćeg tržišta kapitala malo su razočarani s rigidnošću predloženih pravila koje je Hanfa objavila. Čak kažu da ako se ništa ne promijeni, industrija alternativnih fondova u Hrvatskoj neće se nikada razviti kako treba. Primjerice, Goldman Sachs, jedna od najvećih svjetskih investicijskih banaka, nedavno je dozvolila malim ulagačima kupnju udjela u njihovim hedge fondovima. Tamošnji regulator SEC nakon 80 godina skinuo je zabranu reklamiranja takvih fondova. Iako je riječ o Americi čije tržište kapitala je drastično naprednije od hrvatskog, ipak je jasan smjer kojim industrija ide.

Komentirajte prvi

New Report

Close