Ulagači iz europskih dionica povukli 76 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 01. kolovoz 2016. u 15:31
Zbog niskih prinosa nezanimljive su i europske obveznice/FOTOLIA

Politička nesigurnost nakon Brexita rezultirala je znatno opreznijim pristupom prema europskim vrijednosnicama.

Europski dionički fondovi ove godine definitivno nisu u modi. Tijekom ove godine iz te vrste investicijskih fondova odlilo se 76 milijardi dolara, pokazuju podaci analitičke kuće EPFR koje prenosi Financial Times. Štoviše, odljev traje već 25 tjedana uzastopce što ukazuje na postojanost negativnog sentimenta ulagača prema europskim dioničkim fondovima. 

Strah postaje sve gori
S druge strane, povlačenje novca ipak počinje gubiti na snazi. Proteklog tjedna povučeno je četiri milijarde dolara, značajno manje od rekordnih 6,2 milijarde dolara koliko je "pobjeglo" tjedan ranije. "Strah stvarno postoji i postaje sve gore", ističe za britanski poslovni medij Brad McMillan, glavni investicijski direktor u Commonwealth Financial Network. "Američki investitori imaju sve manje povjerenja u ostatak svijeta. Također vidimo da se investitori u instrumente fiksnog prinosa sele u Ameriku. To je racionalan potez za one koji love prinose", dodaje McMillan.

Međutim, Reutersova anketa među investitorima u SAD-u, Europi, Velikoj Britaniji i Japanu objavljena u petak pokazuje kako dionice općenito nisu privlačne. Anketa je, naime, pokazala kako dionice drže udjel u mješovitim portfeljima od svega 42,9 posto, što je najmanji udjel u posljednjih pet godina.  "Nakon referenduma o Brexitu značajno je porasla averzija prema riziku", kaže Matteo Germano, fond menadžer u Pioneer Investmentsu. Dodaje kako je politička nesigurnost rezultirala znatno opreznijim pristupom prema dionicama – posebno onima iz Europe i razvijenih država.

Bijeg u rastuće države
No, taj je novac morao negdje otići, a odgovor na to pitanje glasi: u dionice rastućih država te obveznice. Reutersova anketa pokazuje da je udjel obveznica u portfeljima ojačao s 38,1 posto u lipnju na sadašnjih 40,9 posto, najviše od 2011. godine. No, ni ovdje obveznice eurozone nisu privlačne zbog iznimno niskih prinosa, pa je njihov udjel pao za dva postotna boda na 23,9 posto. Što se tiče dionica, najveći priljev bilježi se u južnoameričke dionice.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close