Ukupni depoziti dosegnuli 274 milijarde kuna što je posljedica oporavka gospodarstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. studeni 2017. u 10:27
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U analizi se navodi i da su ukupni štedni i oročeni depoziti – u stranoj i u domaćoj valuti – na godišnjoj su razini nastavili s padom te su na kraju rujna, uz godišnju stopu pada od 2,1 posto, iznosili 204,3 milijarde kuna.

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka krajem rujna iznosili su 274,1 milijardu kuna, što je 3,5 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, kao i 0,7 posto ili dvije milijarde kuna više nego krajem kolovoza, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).  

Ukupni depoziti obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, a prema nedavno objavljenim podacima Hrvatske narodna banke (HNB), depozitni je novac krajem rujna iznosio gotovo 70 milijardi kuna, što je 24 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.

"Depozitni novac nastavio je rast po dvoznamenkastim stopama na godišnjoj razini (koji je prisutan od ožujka 2013.), a udio depozitnog novca zadržao se u rujnu na relativno visokih 25,6 posto", navode analitičari RBA.

U analizi se ističe kako je rast depozitnog novca posljedica oporavka gospodarstva, ali i sklonosti domaćih sektora držanju likvidnije financijske imovine u uvjetima kontinuiranog pada kamatnih stopa na štedne i oročene depozite.

"Pad kamatnih stopa na depozite izravna je posljedica iznimno visoke dugogodišnje likvidnosti koja uzrokuje i pad kamatnih stopa na plasmanima. Ta obilježja, međutim, nisu samo karakteristika hrvatskog financijskog tržišta, već odražavaju i globalno okruženje", objašnjavaju analitičari RBA.

Smatraju i da će, sukladno rezultatima posljednjeg sastanka Europske središnje banke, kamatne stope u eurozoni ostati na niskim razinama i tijekom cijele 2018. godine.

U analizi se navodi i da su ukupni štedni i oročeni depoziti – u stranoj i u domaćoj valuti – na godišnjoj su razini nastavili s padom te su na kraju rujna, uz godišnju stopu pada od 2,1 posto, iznosili 204,3 milijarde kuna.

Promatrano prema valutnim kategorijama, štedni i oročeni depoziti u stranoj valuti, koji predstavljaju više od 82 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, na godišnjoj su razini pali za 2 posto ili 3,5 milijardi kuna, te su krajem rujna iznosili 169 milijardi kuna.

Kunski štedni i oročeni depoziti zabilježili su, pak, godišnju stopu pada od 2,2 posto, pa su bili manji za 800 milijuna kuna i skliznuli na 35,2 milijarde kuna.

" Ipak, na mjesečnoj su razini i kunski i valutni štedni i oročeni depoziti zabilježili porast, pa su tako u rujnu, u odnosu na kolovoz, ukupni štedni i oročeni depoziti rasli za 1,9 milijardi kuna ili 1 posto", zaključuju analitičari RBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close