Ukupne prihode većini guraju autoosiguranja

Autor: Ana Blašković , 24. kolovoz 2017. u 22:00
Glavni igrači na tržištu su CO, Allianz i Euroherc osiguranje/FOTOLIA

Premije veće nego lani – 5,65 milijardi kuna.

Domaći osiguravatelji zaračunali su 5,65 milijardi kuna bruto premije krajem srpnja, 2,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Rast premije zabilježen je u obje ključne grane osiguranja, u neživotnom i životnom segmentu, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) o poslovanju 23 osiguravatelja. Porast priljeva od premije većim se dijelom odnosi na neživotno osiguranje u kojem je rast u odnosu na srpanj 2016. premašio tri posto, ukupno 3,9 milijardi kuna. Segment života, s druge strane, zaostajao premijom porastavši niti jedan posto, na 1,7 milijardi kuna.

Bez iznenađenja, prihode osiguravatelja generiraju uglavnom obvezna osiguranja koja zahtijeva država, konkretno autoodgovornost od koje je prikupljeno 1,25 milijardi kuna premije, 0,4 posto manje u godinu dana. Glavnina tog iznosa odnosi se na obvezno autoosiguranje, s premijom od 1,1 milijardi kuna.

Na godišnjoj razini primjetan je nastavak pada tih prihoda (0,6 posto) zbog liberalizacije i jeftinijih polica.Lišen državne prisile, segment životnog osiguranja u kojem predvodi klasično životno osiguranje s premijom od 1,29 milijardi kuna, imalo je 3,8 posto slabije ostvarenje. Omjer snaga glavnih igrača ostao je nepromijenjen: najraskošniju premiju (1,59 milijardi) zaračunalo je Adrisovo Croatia osiguranje. Dok CO dominira s 28,3 posto tržišta, slijedi Allianz s dvostruko manje prihoda 734,8 milijuna kuna ili 13 posto tržišnog kolača.

Treći je Euroherc s gotovo 9 posto i 503,9 milijuna kuna premije.  Restrukturiranjem je Adrisovo osiguranje zaustavilo eroziju udjela i povratilo lidersku poziciju. CO dominira u oba segmenta: u 'neživotu' drži 32 posto tržišta (1,25 milijardi kuna premije), a u 'životu' oko 20 posto s 347,3 milijuna kuna premije. U životnim osiguranjima pak, drugi je Allianz s 18,9 posto (316,8 milijuna kuna), a u neživotnim Euroherc s 12,8 posto tržišta na konto 503,9 milijuna kuna premije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close