Učka-Marjan želi skupiti 200 milijuna kuna na javnoj ponudi

Autor: Romana Dugandžija , 17. travanj 2007. u 06:30

Planirana vrijednost investicija novog fonda za nekretnine je više od pet milijardi kuna, a dobit 32 posto

Novi investicijski fond za ulaganja u nekretnine Učka-Marjan planira prikupiti 200 milijuna kuna javnom ponudom i upisom dionica što, kako navode iz fonda, i nije tako velik iznos za posao s nekretninama. Najnoviji zatvoreni investicijski fond za ulaganja u nekretnine koji je osnovalo društvo Mediteraninvest planira postati najveći fond te vrste u Hrvatskoj. “Sudeći po povratnim informacijama od potencijalnih investitora, očekujemo da ćemo prikupiti i više od 200 milijuna kuna”, istaknula je Sanja Novosel predsjednica Mediteraninvesta.

Čak 51 projekt
Fond će najmanje 70 posto prikupljenih sredstava uložiti u razvojne nekretninske projekte diljem Hrvatske poput stambene izgardnje, stambeno-poslovnih zgrada, proizvodno-skladišne gradnje, hotela, apartmana, turističkih naselja, poljoprivrednih zemljišta od kojih su posebno istaknuti maslinici i vinogradi. Fond s minimalnim rizicima planira postići maksimalnu vjerojatnost postizanja postavljenog cilja što znači kvalitetnu izvedbu investicijskih projekata u okviru planiranih troškova i rokova. U inicijalnom portfelju fond ima 51 projekt čija vrijednost dostiže 4 milijarde kuna. Ukupna planirana prodajna vrijednost investicija iznosi 5,307.839.000 kuna na temelju čega se predviđa prosječna dobit od 32 posto. Nakon prikupljenog kapitala izabrat će se najisplativiji projekti za ulaganja. Portfelj je jako diverzificiran, te obuhvaća projekte u Slavoniji, sjevernoj Hrvatskoj, Istri te u Lici i Dalmaciji. Tako se poslovno-stambena gradnja planira u Vinkovcima (3 projekta), Županji (3 projekta), Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Čakovcu, Samoboru (2 projekta), Puli, Šibeniku (2 projekta). Izgradnja proizvodno-skladišnih objekata planira se u Osijeku (2 projekta), Belom Manastiru, Požegi, Đurđevcu, Koprivnici, Varaždinu i Zadru. Za mnoge od tih projekata očekuju iznadprosječnu dobit zbog nedostatka stambenog ili poslovnog prostora na tim lokacijama. U Koprivnici na gradnji više stambenih zgrada ukupne bruto razvijene površine od 5760 kvadrata očekivana dobit iznosi čak 49 posto. Apartmansku gradnju fond planira na otoku Lopudu, Visu, Jelsi na Hvaru, u Šibeniku, Opatiji, Biogradu. U dolini Gacke gradit će hotele i apartmane. Fond u Lici planira i gradnju doma za umirovljenike s mogućnošću zdravstvene, palijativne skrbi, medicinske rehabilitacije, s bazenom i rekreativnim sadržajima. Osnivač Mediteraninvesta je Goran Delić, inače osnivač i dioničar Križevačke banke koja je upravo završila s procesom dobrovoljne likvidacije, a Delić je i član Nadzornog odbora fonda.

Sarajevo zanimljivo
Uz njega, u NO-u su ugledni ekonomisti Branimir Lokin i Ivan Lovrinović, Većeslav Rački, stečajni upravitelj Gradske banke te Časlav Stošić, koji je do 2005. bio predsjednik Uprave Križevačke banke. “Prihvatio sam sudjelovanje u ovom fondu jer vjerujem u projekt. Tržište vrijednosnica je pregrijano, i to je signal ulagačima da disperziraju investicije, a građani najviše vjeruju u ulaganja u nekretnine”, izjavio je prilikom predstavljanja fonda Ivan Lovrinović. U Hrvatskoj postoje rezerve nekretnina koje zahtijevaju institucionalne ulagače. Imena investitora nisu željeli otkriti kao ni lokacije ulaganja izvan Hrvatske, no Delić je zanimljivim istaknuo Sarajevo zbog niske cijene nekretnina te velikog potencijala.

Križevačka banka registrirat će se kao štedna banka

Osnivač Mediteraninvesta Goran Delić dioničar je i osnivač Križevačke banke. Nakon dvije godine Križevačka je banka završila postupak dobrovoljne likvidacije te isplatila sve štediše i sva dugovanja. S obzirom na jaku konkurenciju velikih banaka s kojom se, kako navodi Delić, Križevačka banka ne može nositi, odlučio se okrenuti poslu s nekretninama. Dionice Križevačke banke Delić planira prodati, a banka je i u fazi priprema da se registrira kao štedna banka što bi se trebalo dogoditi koncem godine.




Komentirajte prvi

New Report

Close