U tri i pol tjedna svojim 
ulagačima zaradili 5,02 posto

Autor: Tin Bašić , 29. siječanj 2014. u 22:01
Privatizacija bi oslobodila potencijal turizma/Fotolia

Turizam će rasti, ali bi uzlet bio još i veći da je manje turističkih kompanija i kapaciteta pod državnom kontrolom.

Godinu je najbolje započeo dionički fond KD Victoria. Prema podacima portala hrportfolio.hr, prinos tog fonda u prva tri i pol tjedna 2014. iznosi 5,02 posto. Nastavak je to odličnog rezultata koji je ovaj fond imao u 2013. godini kada je svojim investitorima zaradio 17,21 posto, dok je najbolji rezultat imao NETA US Algorithm s prinosom od 28,71 posto.

Fond KD Victoria jedini je u Hrvatskoj usmjeren na turizam, čak 38,07 posto imovine ima u dionicama hotela i restorana. Prema posljednjoj osobnoj iskaznici fonda za prosinac, 10,99 posto imovine ima u dionicama Jadranke, 9,85 posto u dionicama Imperiala, a 9,38 posto u Arenaturistu.Prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, fond KD Victoria na kraju godine imao je imovinu od 58,78 milijuna kuna, što je 13,4 posto više nego godinu prije.

"Promatra li se status turizma kao grane na hrvatskom tržištu kapitala dosta toga se već i dogodilo u pozitivnom smjeru i to je jedan od razloga iznadprosječnog rasta turističkih dionica", objašnjava Zvonimir Marić, član Uprave KD Investmentsa. U prilog tomu ide i kretanje indeksa CROBEXturist koji je lani skočio čak 40,7 posto.

Problemi turizma

Iako je država nedavno objavila registar imovine u kojemu se točno vidi čega je sve vlasnik, a što može biti veliki potencijal za turizam i tržište kapitala, Marić kaže svakako treba razdvojiti nekretnine koje država posjeduje i kompanije koje posjeduje.

"Primjerice, projekt Kupari može biti realiziran tako da se proda privatnome investitoru koji će tu kompaniju držati van tržišta kapitala. No ako se takav investitor odluči sredstva za kupnju ili eventualno razvoj potražiti na burzi, tu možemo dobiti zanimljivu priču za tržište kapitala, pogotovo ako bude riječ o većim projektima koji mogu zainteresirati velike institucionalne investitore", smatra Marić. Hrvatski turistički sektor već godinama nosi uteg nesređenih vlasničkih odnosa, a prvenstveno se tu misli na zemljišta. Tu je i problem dostupnosti kapitala zbog još uvijek nedovoljno razvijene ulagačke klime, ali i nepovjerenja banaka te prekratka sezona koji koče razvoj ovog sektora. No ono što najviše koči turizam je neprovođenje privatizacije.

Guši razvoj

"To guši njegov razvoj utoliko što jednostavno kompanije u državnom vlasništvu ne postižu te razine profitabilnosti i nemaju vizije razvoja koje bi garantirale ozbiljniji iskorak, uz stvarno rijetke iznimke", kaže Marić. Ističe da stanje može ostati ovako neodređeno dugo sve do kada ne bude čvrste političke odluke o privatizaciji i njezine operativne provedbe.

"Bez obzira na to, očekujem da će turizam kao grana i dalje rasti u idućim godinama, ali mislim da bi taj rast bio još veći što je manje turističkih kompanija i kapaciteta pod državnom kontrolom. Što se prije napravi privatizacija to će se prije i osloboditi potencijali za rast i razvoj koje hrvatski turizam ima", zaključuje Marić.

Komentirajte prvi

New Report

Close