U ‘tehnofondove’ slilo se 20,3 milijarde dolara, više nego cijele prošle godine

Autor: Tomislav Pili , 22. srpanj 2018. u 22:01
Indeks Fang+ koji uključuje američke i kineske tehnološke dionice ove se godine uspeo 32 posto, Foto: Reuters

Globalni fondovi fokusirani na tehnološki sektor bilježe priljev i 12. uzastopni tjedan.

Dionice tehnoloških kompanija – iako su im vrednovanja na vrlo visokim razinama – i dalje su prvi izbor institucionalnih ulagača. Naime, u dosadašnjem dijelu godine priljev imovine u investicijske fondove prešao je 20 milijardi dolara, više nego cijele prošle godine, pokazuju podaci konzultantske kuće EPFR.

U tjednu do 18. srpnja u tu vrstu fondova na globalnoj se razini slilo dodatnih 673 milijuna dolara čime je tjedni niz produžen na 12. uzastopni tjedan. S 20,3 milijardi dolara priljeva u ovoj godini već je sada postavljen rekord. Naime, cijele prošle godine u tehnološke fondove slilo se 18,3 milijarde dolara. Snažna privlačnost tehnoloških fondova odražava činjenicu da su te dionice imale odličnu izvedbu prošle godine, a koja je produžena i na ovu. Tako je S&P 500 indeks američkih tehnoloških dionica u dosadašnjem dijelu godine ojačao 15,3 posto, nasuprot šireg tržišta koje bilježi malo manje od pet posto rasta.

 

673milijuna

dolara slilo se u tjednu do 18. srpnja u tehnološke fondove

Štoviše, Wall Street bi ove godine bilježio minus da nije upravo tehnoloških dionica i Amazona, koji se službeno klasificira kao trgovac. “Tehnološkom sektoru i dalje raste popularnost jer ga se smatra relativno neranjivim na trgovinske napetosti. Također, to je jedno od rijetkih područja koje će imati značajniji rast u godini koja će biti prilično prosječna”, komentirala je za Financial Times Kristina Hooper, glavna analitičarka Invesca.

Dok u Americi dominiraju FAANG dionice – Facebook, Apple, Amazon, Netflix i Google – na kineskom tržištu najpopularniji je BAT – Baidu, Alibaba i Tencent. Potonja kompanija ove godine bilježi više od sedam posto minusa, no Baidu i Alibaba porasli su 12, odnosno devet posto. Koliko je kombinacija američkog i kineskog tehnološkog sektora “ubojit koktel” pokazuje podatak da se Fang+ indeks Njujorške burze koji uključuje američke i kineske tehnološke dionice ove godine uspeo više od 32 posto. Kristina Hooper na paralele s dot.com balonom s početka stoljeća uzvraća kako se današnji tehnološki sektor u mnogome razlikuje od onog iz 2000. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close