U studenome na premiji profitirali samo Allianz, Grawe i Generali

Autor: Božica Babić , 12. prosinac 2012. u 22:01
Ukupna premija branše pala je 1,3 posto u odnosu na lanjski studeni

Od deset najvećih osiguravajućih društava, sedam bilježi pad premije u rasponu od 0,7 posto do 11,7 posto.

Samo Allianz, Grawe i Generali s top ljestvice deset najvećih društava svrstanih po visini premije studeni  su zaključili uz rast premije u odnosu na učinak zabilježen u istom mjesecu 2011., pokazuju preliminarni rezultati Hrvatskog ureda za osiguranje prikupljeni od samih osiguravatelja. Ostala sedmorka bilježi pad premije u rasponu od 0,7 posto (koliko bilježi Merkura) do 11,7 posto (koliko je izgubio Triglav).

Neživotna u padu
Ukupno je industrija osiguranja mjesec studeni zaključila sa 8,2 milijarde kuna, odnosno 1,3 posto manje nego lani u studenom. I tog su mjeseca, kao i u listopadu, životna osiguranja nastavila sa skromnim rastom premije od 0,9 posto ili, 18 milijuna kuna na 2,16 milijardi kuna. Paralelno, na neživotnim osiguranjima ugovorena premija manja je za dva posto, odnosno 124 milijuna kuna te je iznosila 6,05 milijardi. Allianz već neko vrijeme u skupini najvećih društava ilustrira solidan premijski rast, razdoblje između ovog u lanjskog studenog zaključio je s plusem od 6,9 posto, odnosno sa 65 milijuna kuna većom premijom. Premija društva Grawe rasla je istodobno za pet milijuna, a Generali osiguranja 14 milijuna. Croatia osiguranje  i u studenom je nastavilo negativnu krivulju, ugovorena premija na godišnjoj razini manja je za 84 milijuna kuna. Nisku gubitnika nastavljaju društva iz koncerna Agram, Euroherc je u minusu 29 milijuna, Jadransko 13 i Sunce osam, no kako je Agram životno premijski raslo pet milijuna kuna, ukupni gubitak sveden je na 45 milijuna. Treći u ovom redoslijedu je Triglav čija je premija u međugodišnjem razdoblju manja za 43 milijuna kuna.  Ni u Kvarner VIG-u ne mogu biti zadovoljni, to je društvo ovaj studeni prema lanjskom završilo sa 33 milijuna kuna manjom premijom.

'Mali' ubrzano rastu
Recesija, čini se, nije umorila malu skupinu osiguravatelja u kojoj je pet društava, a čija je premija u studenom bila manja od 100 milijuna kuna. Naime, ostvarili su dvoznamenkasti porast. Vrh ove ljestvice drži Izvor u vlasništvu Jake Andabaka, gdje je premija kroz godinu dana rasla 84,9%, na 30,3 milijuna kuna. Drugi je Velebit životno s premijskim skokom od 41 posto, na 10,1 milijun kuna dok je na trećoj poziciji KD Life gdje je premija uvećana 32,3 posto te je iznosila 13,6 milijuna kuna. Četvrti je HKO, društvo koje se bavi vrlo specifičnim osiguranjima potraživanja, a njegov rast premije iznosio je 15,1 posto, sa šest na gotovo sedam milijuna kuna. Malobrojnu listu koja izgleda ne priznaje udar krize zaključuje društvo BNP Paribas Cardif, premiju su povećali za 11,6 posto tako da je studeni završen sa 70,6 milijuna kuna. Dobar trend vidljiv je i kod HOK-a koje se primarno bavi osiguranjima motornih vozila. Bilježe rast premije od 5,5 posto, sa 164,3 na 173,4 milijuna kuna. Sličan međugodišnji učinak (5,6%) vezan je i uz društvo Societe Generale, ono je premiju povećalo sa 33,8 na 35,7 milijuna kuna.

Životno osiguranje

Sedmorka u plusu

Od 17 društava koja na tržištu nude police životnih osiguranja njih sedam je evidentiralo premijski rast. Najbolji učinak ponovno je vezan uz Allianz, to je društvo ovu premiju uvećalo za 35 milijuna kuna, ili 10,6 posto, na 372 milijuna. Slijedi Croatia osiguranje čija je premija na životnim osiguranjima rasla 4,6 posto, odnosno za 13 milijuna kuna te je iznosila 317 milijuna. Trećeplasirano je Grawe osiguranje, premija je veća 2,8 posto, odnosno za šest milijuna pa je studeni zaključen sa 224 milijuna kuna premije na životnim osiguranjima.

Komentirajte prvi

New Report

Close