U sramežljivoj potražnji, adut banaka su stambeni krediti

Autor: Ana Blašković , 21. siječanj 2016. u 07:11
Poticaj bi mogla dati konverzija u eurske kredite/FOTOLIA

Prve brojke banaka iz 2015. daju naslutiti da je stambeno kreditiranje krenulo uzlaznim trendom.

S rahitičnim gospodarskim oporavkom bez zdravog kreditnog zamaha, banke će u godini ispred nas minuciozno tražiti prilike za kvalitetne plasmane.

Građani se i dalje oprezno zadužuju, a jedan od segmenata kojem se predviđa rast je stambeno kreditiranje. Prve brojke iz prošle godine, koje polako izlaze iz banaka, daju naslutiti da je stambeno kreditiranje krenulo uzlaznim trendom koji će se nastaviti i ove godine. Štoviše, u 2016. poticaj bi mu dodatno mogli dati klijenti koji konvertiraju kredite u švicarskim francima u eurske, a potom će ih dio ovisno konkurentnosti uvjeta vjerojatno htjeti refinancirancirati u "čiste" kunske zajmove.

 

325milijuna

kuna ili četvrtinu više nego 2014., odobrio je Erste prošle godine

Osvajanje tržišta 
Erste banka plasirala je oko 1030 stambenih kredita građanima vrijednih 325 milijuna kuna. U usporedbi s godinom ranije, kad je odobreno 257 milijuna kuna, riječ je porastu od gotovo 25 posto. Iz Erstea napominju da je prosječan iznos zajma uz hipoteku za kupnju ili izgradnju nekretnine iznosio oko 440.000 kuna, dok su se krediti bez hipoteke odobravali u prosjeku u iznosima od oko 130.000 kuna. "Najveći dio stambenih kredita, gotovo trećina od ukupnog volumena, plasiran je u Zagrebu, a slijede Rijeka, Split, Bjelovar te Zadar", kažu u banci.

U PBZ-u, drugoj po veličini domaćoj kreditnoj instituciji, ističu da su u 2015. plasmani stambenih kredita zabilježili godišnji rast veći od 40 posto. Rast tih plasmana bilježe i u Hrvatskoj poštanskoj banci u kojoj su ukupni krediti građanima porasli 5,7 posto pri čemu se izdvaja rast stambenih za 12,3 posto što će, računaju u HPB, "s obzirom na stagnaciju tržišta rezultirati rastom tržišnih udjela banke".

Ciljaju na ex 'švicarce'
Očito želeći privući klijente koji konvertiraju 'švicarce', većina banaka nudi posebne akcije za stambene kredite do kraja ožujka. U PBZ-u kamata na kunski stambeni kredit fiksna 4,79 posto za prvih pet godina otplate potom promjenjiva (EKS od 4,97 posto). U Ersteu je kunski stambeni kredit s rokom otplate do 20 godina dostupan s promjenjivom kamatom od 5,09 posto. Ovisno o roku otplate od pet, deset ili 15 godina, u HPB-u se kamate kreću od 4,80 do 5,55 posto (EKS od 4,91 posto), a potom je kamata varijabilna i iznosi 6-mjesečni NRS za kune uvećan za fiksnu maržu 3,98 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close