U slučaju bolovanja ili otkaza osiguravatelj će otplaćivati kredit

Autor: Ana Blašković , 21. siječanj 2013. u 18:54
26 tisuća eura maksimalan je iznos kredita koji pokriva polica CO-a

Visina premije uglavnom ovisi o iznosu kredita čiju otplatu klijent želi osigurati, a svako društvo ima svoj model isplate.

Suočeni s neizvjesnošću, smanjenim plaćama ili gubitkom radnog mjesta, brojni građani odustali su od polica osiguranja pa su  osiguravateljske kuće itekako osjetile pad prodaje svih vrsta osiguranja koje građani, ali i tvrtke, ne smatraju najnužnijima. Stoga se i dalje najviše zaključuju zakonom obvezna osiguranja poput obveznog auto-osiguranja, a od ostalih izbor pada uglavnom na ona najpotrebnija.No upravo zato što je kod mnogih građana pitanje hoće li za godinu dana imati posao ili ne, a dugovi svejedno ostaju, u ponudi osiguravatelja nalaze se i police osiguranja od nemogućnosti otplate zajmova. One pokrivaju otplatu  kredita u slučaju smrti, bolovanja i otkaza. U najvećem domaćem osiguravatelju – Croatia osiguranju ta polica se može ugovoriti dobrovoljno, međutim pokriva samo nenamjenske gotovinske i kredite za kupnju automobila do najviše 26.000 eura i mjesečnog anuiteta od 650 eura u kunskoj protuvrijednosti, na rok otplate od sedam godina.

Najširi model
Uz mjesečnu premiju od oko 60 kuna najširi model police uključuje osiguranje u slučaju smrti kao posljedice nesretnog slučaja ili bolesti, privremenu potpunu nesposobnost za rad što znači bolovanje dulje od 45 dana te gubitak posla ili otkaz. U takvom aranžmanu osigurava se kredit od 10.000 eura na rok od sedam godina. U slučaju smrti Croatia osiguranje pokriva potpuni iznos nedospjele glavnice. Kod dugotrajnog bolovanja osiguranje će umjesto vas otplatiti najviše godinu dana po svakom slučaju bolovanja (maksimalno 24 rate za vrijeme trajanja otplate kredita). Dobijete li otkaz, osiguranje će vam pokriti šest mjesečnih rata ili najviše tri puta toliko za vrijeme trajanja kredita, da vam olakša svakodnevnicu dok ponovno financijski ne stanete na noge. U suradnji s Porsche Mobilitijem, Croatia osiguranje  omogućuje besplatno osiguranje od rizika nemogućnosti plaćanja zbog otkaza ili u slučaju dugotrajnog bolovanja. Može se osigurati najviše kredit do 25.000 eura na sedam godina uz maksimalni iznos anuiteta od 500 eura u kunskoj protuvrijednosti. I u tom slučaju pokriće se odnosi na šest mjesečnih rata i može se iskoristiti dva puta dok traje otplata kredita. Allianz je uveo policu osiguranja od otkaza uz obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti. Ako klijent dobije otkaz od strane poslodavca, a prethodno je imao stalan posao, Allianz će nadoknaditi iznos ugovorene premije autoosiguranja s porezom od 15 posto, a polica se može proširiti i na supružnika. Pokriće se u tom aranžmanu ne odnosi na slučajeve sporazumnog otkaza ili pak u slučaju da otkaz poslodavcu podnese sam osiguranik.

Specijalizirano društvo
Isključivo osiguranjem otplate kredita u Hrvatskoj se bavi Cardiff osiguranje. Uslijed duljeg bolovanja, otkaza, smrti zbog bolesti ili nesretnog slučaja te trajnog invaliditeta osiguranje će korisniku nadoknaditi štetu. Na ime bolovanja klijentu se isplaćuje iznos jednak anuitetu kredita za uzastopnih 30 dana nesposobnosti za rad. U slučaju otkaza, isplaćuje se iznos anuiteta kredita za svakih 30 dana uzastopne nezaposlenosti, dok će se u slučaju smrti podmiriti cjelokupni iznos kredita. Visina premije pritom ovisi o iznosu kredita čiju otplatu klijent ove kuće želi osigurati.

Komentirajte prvi

New Report

Close