U razvoj turizma slovenska Sava u 2007. uložila 175 milijuna eura

Autor: Eleonora Dukovac , 03. listopad 2007. u 06:30

Zaokružena je najveća ovogodišnju investicija – 20 milijuna eura zai Grand Hotel Primus u Termama Ptuj

Poslovna skupina Sava, jedan od najvećih i vodećih poslovnih sustava u Sloveniji, intenzivno investira u turizam koji im je uz gumarstvo među najjačim djelatnostima. S 18 milijuna eura uloženih u gradnju Grand Hotela Primus s četiri zvjezdice u Termama Ptuj potpisuju i najveću ovogodišnju investiciju u sektor turizma unutar grupe, ali i slovenski turizam općenito. Europski fond za regionalni razvoj dao je dodatnih 2 milijuna eura za luksuzni hotel, koji je nedavno otvorio vrata. Kako Sava i u turističkom sektoru želi postati jak regionalni igrač, dosad su u turizam uložili oko 175 milijuna eura, a Uprava najavljuje nove investicije, širenje na susjedna tržišta s vizijom da do 2011. godine ostvare 18-postotni tržišni udio po broju turističkih noćenja u Sloveniji.

Veliki prihodi Save
Sava je od turizma lani ostvarila 57,8 milijuna eura čistoga prihoda od prodaje, što im je bilo 6-postotno povećanje u odnosu na godinu prije. Ova im djelatnost posluje pod robnom markom Sava Hotels&Resorts, koja je najveći ponuđač turističkih usluga u Sloveniji, a na području Bleda i sjeveroistočne Slovenije posluje u okviru robnih marki Sava Hoteli Bled i Panonske terme. Janez Bohorič, predsjednik Uprave Sava d.d., ističe kako otvaranje Grand Hotela Primus potvrđuje strateško razvojno usmjerenje poslovne skupine Sava na području turizma i napominje kako je osim širenja djelatnosti na susjedna tržišta u razvojnoj viziji i osiguravanje vrhunske hotelske, ugostiteljske, golfske i druge turističke usluge najviše europske klase. Prema riječima Andreja Šprajca, direktora sektora turizma u grupaciji Sava, intenzivnim su investicijama u obnovu postojećih i izgradnju novih kapaciteta uspjeli osigurati kritičnu masu turističkih kapaciteta koja im danas omogućuje konkurentan nastup na tržištu. Samo su prošle godine izgradili hotel s pet zvjezdica Livada Prestige, u sklopu Panonskih termi, jedan od najkvalitetnijih lječilišnih hotela u ovom dijelu Europe s crnom termomineralnom vodom u svakoj sobi. Inače, osim matičnog društva Sava d.d. koje je upravljački centar, u skupini su još i 26 ovisnih društava i 2 društva sa zajedničkim nadzorom. Društva posluju u pet djelatnosti: gumarstvo, turizam, investicijske financije i druge djelatnosti. Ukupni prihodi od prodaje u Poslovnoj skupini Sava lani su dosegnuli 169,3 milijuna eura, a 2564 zaposlenih ostvarilo je 34 milijuna eura čiste dobiti. Gumarstvo igra vodeću ulogu u prodaji grupacije jer je 20-postotnim povećanjem opsega prodaje u prošloj godini donijelo 57-postotni udio u strukturi cjelokupne prodaje.

Lider u nišama
Gumarstvom žele postati lider u svojim tržišnim nišama u Europi i 9-postotni prosječni godišnji organski rast. Manji, ali znatan dio su im nekretnine kojima je čista dobit lani porasla za 14 posto, a prihodi za 65 posto. Vizija im je ostati vodeće društvo za razvoj nekretnina u Sloveniji i proširiti poslovanjE u Hrvatskoj. U investicijskiM financijama kane pak do 2011. postati najprofitabilniji financijski stup u Sloveniji. U okviru druge djelatnosti posluju društva Energetika Sava d.o.o čija je glavna djelatnost upravljanje energijom, a 2011. planiraju dočekati s 15 milijuna eura investicija, dok društvo Sava Medical i usluge zapošljava i osposobljava invalide.

Danas turisti – nekad rimski legionari

Grand Hotel Primus povezan je s poviješću Ptuja pa je dobio ime po Marcusu Antoniusu Primusu, velikom rimskom generalu i vladaru Rima koji je na istom mjestu 69. godine uvjerio zapovjednike panonskih legija da zajedno zauzmu Rim i ustoliče Vespazijana za cara. Tako je i suvremeni objekt u rimskom stilu, a za gradnju koja je trajala tek godinu dana korištene su čak i posebne vrste kamenja iz Indije, Turske Egipta i Maroka. Ukupna površina hotela je 13500 četvornih metara, a samo se wellness u rimskom duhu prostire na 700 kvadrata. Hotel ima 250 ležajeva, a u ponudi je i svijet sauna, bazeni, igralište za golf i dr. Osim domaćih gostiju, ciljana su im tržišta prije svega Europska unija.




Komentirajte prvi

New Report

Close