U prvoj ovogodišnjoj intervenciji HNB otkupio od banaka 450 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. veljača 2019. u 09:38
Foto: Sandra Šimunović / Pixsell

To je prva ovogodišnja devizna intervencija HNB-a, nakon što je lani proveo pet, od čega tri u prosincu. U cijeloj prošloj godini HNB je otkupio 1,8 milijardi eura.

Hrvatska narodna banka (HNB) intervenirala je u srijedu na deviznom tržištu otkupom 450,3 milijuna eura od poslovnih banaka, po prosječnom tečaju od 7,41686 kune za jedan euro, čime je u financijski sustav ubrizgala oko 3,34 milijarde kuna. 

To je prva ovogodišnja devizna intervencija HNB-a, nakon što je lani proveo pet, od čega tri u prosincu. U cijeloj prošloj godini HNB je otkupio 1,8 milijardi eura.

Guverner HNB-a u Boris Vujčić u prosincu je najavio da će HNB s intervencijama nastaviti i u ovoj godini. HNB to čini radi stabilnosti tečaja, kako ne bi značajno aprecirao. Otkup viškova deviza povećava devizne pričuve, a karakter monetarne politike čini jako ekspanzivnim. 

Po podacima HNB-a, krajem 2018. godine međunarodne bruto pričuve Hrvatske dosegnule su rekordnih 17,4 milijardi eura, što je za 400 milijuna eura više nego krajem studenoga, odnosno za 1,7 milijardi eura više nego krajem 2017.

"HNB je u protekla tri mjeseca intervencijama na deviznom tržištu otkupio ukupno 1,4 milijardi eura ili 2,8 posto BDP-a, što je u skladu s najavama o mogućem podnošenju aplikacije za ulazak u ERM II tečajni mehanizam do polovine godine", kažu u Addiko banci.

Kako očekuju, višak kunske likvidnosti u domaćem financijskom sustavu mogao bi se stabilizirati oko razine od 30 milijardi kuna ili 8,3 posto BDP-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close