U novčaniku imamo 2,7 platnih kartica

Autor: Poslovni dnevnik , 25. listopad 2017. u 22:00
Kartice češće koriste muškarci/FOTOLIA

Čak 68 posto anketiranih građana danas plaća beskontaktnim karticama.

Svaki građanin Hrvatske u prosjeku ima 2,7 kartica, pri čemu njih 92 posto u novčaniku ima barem jednu karticu, dok ih polovica ima tri ili više kartica, pokazuje istraživanje Mastercarda 'MasterIndex' o navikama korištenja financijskih usluga u Hrvatskoj i stavu prema platnim karticama.

Upotreba kartica, pokazalo je istraživanje, paralelno raste sa stupnjem obrazovanja i platežne moći. Najčešće ih koriste građani iznad 40 godina, i to češće muškarci. Na prodajnim mjestima 95 posto ispitanika kartice koristi redovito; 84 posto barem jednom tjedno, a 28 posto svakodnevno. Kod korisnika kreditnih ili kartica s odgodom plaćanja brojke su i veće pa 90 posto korisnika takvu karticu na prodajnom mjestu koristi barem jednom tjedno.

Anketa je pokazala i da je korištenje beskontaktnih plaćanja doživjelo  veliki skok: 68 posto ispitanika danas plaća beskontaktno za razliku od 53 posto prije godinu dana. Na internetu kupuje čak 84 posto ispitanih i pritom ih više od trećine to čini nekoliko puta mjesečno što ukazuje na rast popularnosti kupnje online. Istraživanje je u rujnu Mastercard proveo u suradnji s GfK na uzorku od 1020 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi između 18 do 55 godina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close