U NLB ulaze Brandes Investment Partners i EBRD

Autor: Ana Blašković , 11. studeni 2018. u 22:01
U slovenski proračun transakcija donosi 609 milijuna eura/FOTOLIA

Dionice Nove ljubljanske banke od srijede će kotirati na burzama u Ljubljani i Londonu.

Nova ljubljanska banka (NLB) uspješno je završila proces inicijalne javne ponude dionica (IPO) u kojem je susjedna država prodajom 59 posto dionica uprihodila 609 milijuna eura.

Najveća slovenska banka koju je država spašavala i Slovenski državni holding koji upravlja državnim portfeljem objavili su u petak da su većinu dionica po pojedinačnoj cijeni na donjoj granici raspona od 51,5 euro po dionici upisali institucionalni investitori, dok su mali ulagači uplatili između 30 i 40 milijuna eura, neslužbeni su podaci. S 40,9 posto dionica država i dalje ostaje većinski vlasnik, slijede fond Brandes Investment Partners sa 7,6 posto te Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) koja je kupila paket od 6,3 posto dionica. 

Tvrd orah
Prodaja Nove ljubljanske banke predstavljala je tvrd politički orah u susjednoj državi jer se ta financijska institucija smatra sistemski (pre)važnom da bi bila prodana stranom kapitalu.  Europska komisija dozvolila je dokapitalizaciju nužnu zbog milijunskih gubitaka povezanih s lošim plasmanima, kao dozvoljenu potporu samo pod uvjetom da će se naknadno privatizirati tri  četvrtine banke, a država bi zadržala 25 posto plus jednu dionicu.

 

51,5 euro

po dionici platili su kupci u IPO-u za dionicu banke

Prethodna Vlada na čelu s Mirom Cerarom dogovorila je prodaju najmanje polovicu banke, a iduće godine preostale dionice kako bi udio države pao na traženu četvrtinu plus tzv. zlatna dionica kojim bi država osigurala strateški paket u upravljanju. U slučaju da privatizacija nije uspjela NLB-u bi bile nametnuta stroža ograničenja u poslovanju, među kojima se spominjala prodaja poslovnica i supsidijara u drugim zemljama te limitiranju leasinga i factoringa.

Na donjoj granici raspona
Proces inicijalne javne ponude započeo je 26. listopada kada je objavljen cjenovni raspon od 51,5 do 66 eura za dionicu banke. Knjiga narudžbi bila je otvorena do 8. studenoga da bi u petak bila objavljena konačna prodajna cijena na donjoj granici raspona od 51,5 eura po komadu. Transakcija prodaje bit će zaključena ovog tjedna nakon što kupci doznače novac pošto bude provedena alokacija dionica.

Trgovina dionicama NLB-a predviđena je za srijedu 14. studenog, a kotirat će na Ljubljanskoj i Londonskoj burzi.  Prema procjenama, preostale raspoložive dionice najveće slovenske banke, osim 25-postotnog paketa koji ostaje u državnom vlasništvu, kupce će tražiti nakon šestomjesečnog moratorija. U financijskim krugovima očekuje se da će i one biti prodane u paketu putem burze, najvjerojatnije već unaprijed poznatim kupcima. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Najmanje 20% tog iznosa odnijeli su razni službenici te banke u svoje džepove. Nisam sreo korumpiraniju kompaniju od NLB.
Dok njihova komisija, nešto kao naš USKOK, tumara u MRAKU, dotle se već običnim okom vidi standard tih ljudi koji nikako nije odraz primanja istih! Najviše su se okoristili(čitaj: korumpirali) oni koji su bili direktori raznih tvrtki NLB-ja u državama nekadašnje Jugoslavije!

New Report

Close